Ber folk om hjelp til å oppdage gulfebermygg

Helsemyndighetene på Kanariøyene ber folk holde øyene opp for myggarten Aedes aegypti, også kalt gulfebermygg.

Gulfebermygg

Gulfebermygg, Aedes aegypti.

Kanariøyenes entomologiske overvåkingssystem har intensivert overvåkingen av myggarten etter at et eksemplar ble oppdaget i en av fellene som er rigget opp i havnen i Santa Cruz de Tenerife.

Det jobbes med å finne eventuelle klekkesteder.

Eksemplarer av myggen ble også oppdaget på Tenerife i desember.

Myndighetene rapporterte senere at en plante som nylig var kjøpt inn var klekkestedet, og gasset flere leiligheter i bygningen for å bli kvitt myggen.

Helsedepartementet understreker i en pressemelding onsdag at myggen ikke nødvendigvis sprer sykdommer som zika og denguefeber, selv om den kommet til Kanariøyene.

Det er ikke funnet flere mygg av denne arten i andre feller som er satt opp, rapporteres det. Fellene sjekkes nå ukentlig.

Ingen skal ha blitt stukket av myggen siden overvåkingssystemet ble rigget til i Santa Cruz de Tenerife 20. desember, ut ifra det myndighetene har registrert.

Myggarten kan spre zikafeber, denguefeber, gulfeber, chikungunyafeber og andre alvorlige virussykdommer.

Disse sykdommene har ikke forekommet på Kanariøyene, unntatt i sporadiske tilfeller når syke mennesker har reist hit, og heller ikke i dette tilfellet.

Hvis myggen skal utgjøre en helsefare på Kanariøyene, må det finnes folk som har en av de overførbare sykdommene

Aedes aegypti ble første gang oppdaget på Kanariøyene i 2017, den gangen på Fuerteventura.

Foto: Mark Yokoyama

Myggen er 4 til 5 millimeter lang og er svart og hvit med et mønster som ser ut som en lyre på bryststykkets ryggside. Den er mindre enn de vanlige myggene som finnes på Kanariøyene, og flyr lavt og lydløst.

Den stikker om dagen, ikke om natten, og stikkene gir sterk reaksjon med kraftig kløe.

Myggen legger egg i vann.

Helsemyndigheten ber folk om å gi beskjed via e-post til vectors.scs@gobiernodecanarias.org hvis de oppdager myggarten, og sende foto hvis de kan.

Tags