Skal prøve å frigjøre grunnstøtte hotellplaner i sør

Gran Canarias største turistkommune, San Bartolomé de Tirajana, presenterte mandag en selvskrytliste og fremtidsplaner for kommunen.

Maspalomas,hotell, sanddyner

Det er fortsatt ledige tomter for hoteller i Meloneras.

Frigjøring av utbyggingsplaner for hoteller med over 3600 sengeplasser på en tomt i Meloneras (Meloneras 2A), er et av punktene som blir løftet frem.

Dette har vært på borde gjennom skiftende kommunestyrer i 20 år, uten at noen prosjekter har kunnet realiseres ennå.

Utvider budsjettet

Etter 100 dager med høyreordfører Marco Aurelio Pérez (Partido Popular) ved roret, har kommunestyre funnet det på sin plass å presentere hva de har fått til så langt, og hva de har tenkt å få til.

Først og fremst viser de i en pressemelding til at kommunebudsjettet skal utvides med over 80 millioner euro for å få gjennomført tre store prosjekter frem til 2026.

Reisemålfornyelse

Over fem millioner euro skal gå til markedsføring av turistområdet Maspalomas Costa Canarias.

Det snakkes om å fornye området som turistreisemål.

Oppussing, kommunalboliger og eldresenter

I tillegg til hotellutbygging i Meloneras, nevnes planer om rehabilitering av offentlige områder og turistområder, nye kommunalboliger med lave leiepriser, nytt eldresenter, og nye kommunekontorer.

Over 40 millioner skal gå til finansiering av minst 250 kommunale boliger og eldreboliger i perioden 2023-2027.

Blant annet skal 1,9 millioner euro gå til 26 nye boliger i Castillo de Romeral. 

Hyppigere rengjøring

Rengjøringsplanen skal utvides slik at det blir daglig henting av husholdningsavfall og daglig gaterengjøring.

På kultursiden nevnes spesielt gjenåpning av kultursentrene i Castillo del Romeral og Juan Grande.

Fem millioner euro går til forbedringer av idrettsanlegg.

Noen lekeparker for barn skal også pusses opp.

Badepark i motstrøm

Et turistprosjekt som ikke går fremover, men derimot forsinkes ytterligere, er den enorme badeparken Siam Park (utbygger: Loro Parque), som er planlagt i El Veril ved Playa del Inglés.

Prosjektet ble presentert for over ni år siden, og har grunnstøtt flere ganger i prosessen på vei mot en realisering av forskjellige årsaker.

Det vil si at prosjektet har støtt på problemer både under høyre, - og venstreorienterte kommunestyrer opp gjennom årene.

Årsakene til problemene har primært vært administrativt og politisk forankret, til dels arkeologirelatert, dels miljørelatert, og dels motarbeiding fra private interesser.

Skylder på feilnavigering

Nå legger kommunes varaordfører, Alejandro Marichal (Coalicion Canaria), hele skylden på utbyggeren for en ny forsinkelse som har oppstått:

Selskapet, som eies av den tyske Kiessling-familien, leverte et kompensasjonskrav på 122,3 millioner euro like etter at det nye kommunestyret var innsatt.

Det var en feilnavigering, ifølge varaordføreren.

Konsekvensen er at den videre behandlingen av utbyggingstillatelse ikke kan gjøres før behandlingen av kravet er ferdig, påpeker Marichal.

Canariajournalen har fulgt saken om Siam Park siden 2015.

Klapper seg selv på ryggen

Siam Park er med andre ord ikke egnet for kommunes egen skryteliste.

På denne listen nevnes derimot at det er ryddet opp og pyntet på noen forlatte, forfalne og nedskrotede punkter i turistområdene, et arbeid som skal fortsette i tiden fremover.

Et annet punkt som trekkes frem, er at et par hotellprosjekter kan starte i andre kvartal neste år etter at kommunen har fullført sin behandling av sakene.

Det faktum at Aparthotel Principado 1 nå skal kunne forvandles til et femstjerners hotell blir spesielt nevnt.

En utvidelse av politiets og brannvesenets stab, og en komplettering av utstyret deres, er også med på listen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!