Over 3000 båtflyktninger på seks dager – 1000 i går

I går, fredag, kom det 13 småbåter med cirka 1000 flyktninger og andre immigranter fra Afrika til Kanariøyene.

Langkano (cayuco) utenfor El Hierro fredag 6.oktober.

Langkano (cayuco) utenfor El Hierro fredag 6.oktober.

Drøyt 3000 har ankommet i den seks første dagene i oktober.

Over 1000 av de som har ankommet El Hierro de siste fem månedene er mindreårige, ifølge tall fra Røde Kors, som tar seg av alle nyankomne i Kanariøenes havner.

Over 18 000 hittil i år

18 001 menn, kvinner og mindreårige har ankommet øygruppen i åpne småbåter fra 1. januar til fredag 6. oktober, over 20 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Natt til i dag kom det ytterligere to båter med 254 passasjerer til Tenerife og El Hierro, tvitrer nødsentralen.

Kan bli som Lampedusa

El Hierro blir nå omtalt som «det nye Lampedusa». Sammenligningen er midlertid en smule overdrevet slik det ser ut i øyeblikket.

Lampedusa, en italiensk øy i Middelhavet, erklærte nylig nødsituasjon etter at det kom over 7000 båtmigranter på to døgn.

El Hierro har aldri vært i nærheten av et slikt antall ennå.

4366 migranter har kommet til El Hierro de siste fem månedene.

El Hierro er dessuten mye større enn Lampedusa, 256 kvadratkilometer, og har flere innbyggere, over 11 000.

Lampedusa er 20 kvadratkilometer og har under 6000 innbyggere.

Det har ellers vært et enormt trykk på El Hierro siden september.

Sprengt kapasitet

Kapasiteten på mottakene er begrenset på øya. Det er satt i gang overføringer av migranter til Tenerife med hurtigferger.

Nesten alle som har ankommet El Hierro denne uken har blitt overført, eller skal overføres, til andre kanariøyer, ifølge uttalelser fra regjeringens delegat på Kanariøyene.

På torsdag ble 600 migranter fraktet fra El Hierro til Tenerife.

Situasjonen for mindreårige bekymrer

1008 mindreårige har kommet til El Hierro i småbåter de siste fem månedene.

Staten har ansvaret for voksne migranter og familier som kommer, og Kanariøyenes regjering har ansvaret for enslige mindreårige, de som reiser alene.

Disse blir innkvartert på de 23 sentrene for mindreårige som finnes rundt omkring på øyene.

El Hierro har bare kapasitet til 46 mindreårige. Derfor blir alle som kommer nå, overført til andre øyer.

Problemet er at det er temmelig fullt i sentrene på de andre øyene også, og den kanariske regjering har lenge insistert på at andre spanske regioner må vise solidaritet og ta over flere av de mindreårige.

Cirka 2900 mindreårige migranter bor på sentrene på Kanariøyene for tiden.

Flyktningbåt utenfor El Hierro 5. oktober. Foto: Salvamento Maritimo

Omslag i sommer

Fra sommeren av har det vært en markant økning i tilstrømningen etter at det så ut til å ha stabilisert seg, og til og med gått ned, i siste halvdel av 2022 og første halvdel av 2023.

Fra januar til mai hadde det bare kommet cirka halvparten så mange som på samme tid i 2022, ned fra 8268 til 4406.

Fra 2021 til 2022 var det en betydelig nedgang, fra over 21 000 til 15 682. Det er 30 prosent færre.

Ankomster øy for øy frem til 6. oktober

Tre av fire har kommet til Lanzarote, El Hierro og Gran Canaria i år.

De siste månedene har El Hierro overtatt rollen fra Lanzarote som øya med størst migranttrykk, og passert Gran Canaria for året samlet sett så langt.

Her er fordelingen av de 18 001 som har kommet frem til 6. oktober:

  • Lanzarote: 5142.
  • El Hierro: 4384.
  • Gran Canaria: 4020.
  • Tenerife: 2731.
  • Fuerteventura: 1697.
  • La Gomera: 36.

Hundrevis i hver båt

Alle som kommer til El Hierro, reiser i langkanoer fra Senegal eller Mauritania.

Fra Senegal er reisen over 1500 kilometer lang, og tar minst én uke.

Båtene blir tettpakket med passasjerer.

Denne uken kom det en båt med 271 passasjerer, det høyeste antallet hittil siden den første båten ankom Fuerteventura med to passasjerer i august 1994.

Sjøredningstjenestens innsats har økt

Kanariøyenes sjøredningstjeneste utfører redningstjenester for både migranter og alle andre sjøfarende, og møter så godt som alle flyktningbåter som ankommer utenfor kysten eller langt ute på åpent hav.

Foto: Salvamento Maritimo

18 prosent av alle sjøredningstjenestens fartøyer i Spania er stasjonert på Kanariøyene, ti redningsbåter, tre større patruljebåter og to taubåter.

To av ti redningshelikopter er stasjonert på Kanariøyene.

Sjøredningstjenesten har også et fly.

To av sjøredningstjenestens 20 koordineringssenter ligger på Kanariøyene. De ligger i Las Palmas og Santa Cruz de Tenerife.

Sjøredningstjenesten har også en base hvor det finnes utstyr som benyttes når det er forurensing i havet.

Illustrasjon: MITMA

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land.

Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors.

Barn og mødre som kommer sammen med barn, blir ikke pågrepet. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karantene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.

De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres.

De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.

Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede). Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.

De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania. 

Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEARs rolle er hovedsakelig å stille juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det. 

Flyktningmottakene drives av  hjelpeorganisasjonene Røde kors, Hvite kors, Accem og den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IOM.

Ingen fare for turismen

I Canariajounalens kommentarfelt på Facebook, kommer det fra tid til annen påstander, eller spørsmål, om at strømmen av migranter kan gå ut over turismen.

Til det kan vi bare vise til at det har kommet småbåter fra Afrika i over 29 år, og at toppen i antall ankomster var i 2006, uten at det har redusert turisttilstrømningen hittil.

2023 ligger faktisk an til å bli de beste eller nest beste turiståret hittil i historien, med opp imot, eller over, 16 millioner turister.

Knapt noen turister får i det hele tatt noen som helst kontakt med båtmigrantene før de er sendt til fastlandet, innlemmet i det spanske samfunnet, eller returnert til sine hjemland.

Det er heller ikke registrert store utslag i antall lovbrudd i forhold til antallet migranter som ankommer, slik enkelte uttrykker frykt for.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!