Lav risiko for ødeleggende jordskjelv på Kanariøyene

Video: Faren for et jordskjelv på Kanariøyene i løpet av 50 år som er kraftig nok til å forårsake skader, er beregnet til ti prosent.

Seismisk aktivitet på Kanariøyene 2022.

Hvis det kommer et stort skjelv, vil det ikke bli på langt nær så kraftig som jordskjelvet i Marokko nylig, ifølge beregninger av jordskjelvrisiko fra Spanias nasjonale, geografiske institutt, IGN.

Et stort jordskjelv på Kanariøyene har potensial til å komme opp i en intensitet på VII (7), hvilket innebærer at det kun er bygninger som er dårlig konstruert som eventuelt kan bli skadet.

Jordskjelvet i Marokko hadde en intensitet på IX (9).

Det kraftigste jordskjelvet som har inntruffet på Kanariøyene de siste århundrene, etter det man vet ut ifra vitnebeskrivelser i krøniker, inntraff i vulkanen Fasnia på Tenerife i 1705.

Det er i ettertid beregnet til 6,1 på Richters skala, og en intensitet på VII-VIII.

Etter at seismiske målesensorer ble installert, den første i 1958 på Tenerife, er det største jordskjelvet hittil målt til rundt 5,2 på Richters skala på havbunnen mellom Gran Canaria og Tenerife i 1989.

De mest intense seismiske rystelsene på øygruppen inntreffer i havet mellom Gran Canaria og Tenerife, hvor det er en sprekk i kontinentalplaten.

I risikoanalysen vises det til at de største og hyppigste jordskjelvene gir rystelser på sørøstsiden av Tenerife

Risikoanalysen for jordskjelv ble laget i 2012, og er omtalt av avisen Canarias 7, søndag.

Antall jordskjelv i 2022

  • I løpet av året 2022 registrerte IGN totalt 3241 jordskjelv på selve Kanariøyene og i nærliggende havområder.
  • Av disse var 1882 lokalisert på La Palma, og ble regnet som «etterskjelv» etter at vulkanutbruddet som startet 19. september 2021 og i varte i 85 dager og 18 timer var erklært avsluttet.
  • Cirka 400 jordskjelv var lokalisert i havområdet mellom Tenerife og Gran Canaria, der også årets største jordskjelv inntraff med en styrke på 3,7.
  • Mer enn 700 jordskjelv ble lokalisert i det indre på øya Tenerife og 36 i området av øya El Hierro.
  • Hittil i 2023 er det registrert over 1400 skjelv på Kanariøyene.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!