Pengestøtte til reduksjon av vulkanfare

Regjeringen på Kanariøyene har bevilget 250 000 euro til Involcan for arbeidet med å redusere vulkanrisiko på øygruppen.

Kanariøyene_LaPalma_ Tajogaite_vulkan

Vulkanen Tajogaite på La Palma.

Involcan er Kanariøyenes vulkanologiske institutt.

Instituttets formål er å bidra til forbedring av vulkansk risikostyring på Kanariøyene.

Dessuten å forbedre styringen av fordelene som følger med et samfunn som holder til i et vulkansk territorium, slik som geotermiske ressurser og geoturisme.

Pengene overføres fra finans-, budsjett- og europadepartementet, etter anmodning fra departementet for offentlig administrasjon, justis og sikkerhet.

Kanariøyenes regjeringsråd godkjente pengestøtten på torsdag, skriver regjeringen i en pressemelding.

Vulkanfare påvist på Tenerife

Involcan har overvåket og analysert økt seismisk aktivitet og utslipp av karbondioksid fra vulkanen Teide på Tenerife siden 2016.

I en vitenskapelig rapport ble det nylig vist til at økningen i rystelser og utslipp kan skyldes at magma langsomt beveger seg mot overflaten fra et stort reservoar som er påvist ti kilometer nede i bakken, et faktum som kan ha betydning fore den vulkanske sikkerheten på øya.

Magma i beveglse under Teide. Illustrasjon: Involcan

Utvikler automatisert varsling

Et prosjekt hvor det utvikles automatisk analyse av data fra vulkansk overvåking, kjøres for tiden av Involcan.

Instituttet for teknologi og fornybar energi på Tenerife, Iter, universitetet i Granada (UGR), og selskapet Aragón Photonics Labs deltar også i prosjektet.

Det har fått navnet "Digivolcan", og ble sparket i gang med et møte i februar.

Illustrasjon: Iter

Systemet som utvikles blir basert på kunstig intelligens (AI).

Målet er å styrke det vulkanske varslingssystemet på Kanariøyene.

Et system for visualisering av utdypende data på internett blir også utviklet.

Prosjektet samfinansieres gjennom statens plan for vitenskapelig og teknisk forskning og innovasjon for perioden 2021-2023.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!