Demper uroen etter jordskjelv ved Gran Canaria

Tre påfølgende jordskjelv som inntraff på torsdag like vest for Gran Canaria, var de kraftigste i området på tolv år.

Fiskere i Agaete, Gran Canaria.

Fiskere i Agaete, Gran Canaria.

Jordskjelvene fikk bygninger til å riste og vinduer til å klirre i fire kommuner på Gran Canaria, har flere innbyggere fortalt i nyhetsmedier og sosiale medier.

Ingen skader har blitt registrert.

Det største skjelvet ble målt til 3,7 på Richters skala av Spanias geografiske institutt, IGN.

Beroligende beskjeder

Når bygninger rister og bakken skjelver under føttene, blir folk naturlig nok urolige, og lurer på om større farer truer.

Kanariøyenes avtroppende president, Víctor Angél Torres, gikk etter skjelvene ut med en beroligende melding til befolkningen om at det ikke er noen fare på ferde.

Utsikten for at det skal komme store, ødeleggende jordskjelv i havområdet mellom Gran Canaria og Tenerife, er svært lav, ifølge gjentatte uttalelser opp gjennom årene fra geologer og vulkaneksperter fra IGN og Kanariøyenes vulkanologiske institutt, Involcan.

Samstemte eksperter

Dette budskapet ble gjentatt nok en gang på torsdag og fredag.

Flere eksperter har uttalt seg om torsdagens jordskjelv på institusjonenes egne nettsider og sosiale medier, samt i spanske nyhetsmedier.

De er fullstendig samstemte:

Rystelsene har trolig tektonisk opprinnelse, ikke vulkansk, og det er svært liten fare for at det skal komme store jordskjelv i dette området med det første.

2000 skjelv årlig

Over 2000 seismiske rystelser blir registrert årlig på Kanariøyene, ifølge IGN.

400-500 av disse inntreffer nettopp i havområdet mellom Gran Canaria og Tenerife.

De er som regel små, og kan ikke merkes av befolkningen, men det skjer en sjelden gang at det kommer skjelv som er litt større, uttaler ekspertene.

Jordskjelvenes episenter på torsdag lå nærmere Gran Canaria enn det som er vanlig, og de var større enn vanlig, hvilket kan forklare at mange kunne kjenne dem.

Rekorden er 5,2

Det største jordskjelvet som hittil er registrert på Kanariøyene, inntraff mellom Gran Canaria og Tenerife i 1989.

Det ble målt til 5,2 på Richters skala, og kunne kjennes av store deler av befolkningen på øygruppen.

Rekordskjelvet på Kanariøyene er ellers ikke større enn jordskjelv som har blitt registrert i Skandinavia, hvor folk også kan kjenne skjelvene en sjelden gang.

Ingen platekollisjoner

Kanariøyene ligger på den afrikanske kontinentalplaten, og det er ingen fare for at store jordskjelv skal inntreffe fordi to kontinentalplater kolliderer med hverandre, slik det gjør i Tyrkia og Japan, blir det påpekt.

Ekspertene utelukker imidlertid ikke helt at store jordskjelv kan inntreffe mellom Gran Canaria og Tenerife, selv om det er svært usannsynlig.

Skal kartlegge årsaken

Det er imidlertid mangelfull kunnskap om det aktuelle området.

Et prosjekt hvor opphavet til jordskjelvene mellom Gran Canaria og Tenerife skal studeres nærmere, er derfor startet av IGN og Spanias institutt for maritim vitenskap, ICM-CSIC.

Canariajournalen har tidligere omtalt prosjektet i en egen artikkel i april.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!