46 båtflyktninger savnet på vei mot Kanariøyene

En gummibåt med 46 passasjerer på vei fra Marokko til Kanariøyene er savnet ute på Atlanterhavet.

Redningsskøyte møter gummibåt med flyktninger

Redningsbåt og overfylt gummibåt med migranter utenfor Kanariøyene.

Båten forlot Tan-Tan i Marokko for over to uker siden, og passasjerene har ikke gitt livstegn fra seg, opplyser hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras til nyhetsbyrået Efe.

Normalt tar en slik reise to-tre dager til Lanzarote eller Fuerteventura.

Passasjerene kommer fra Bangladesh og land sør for Sahara.

Familie til passasjerene er desperate, og ringer daglig for å høre om det er noe nytt om båten, opplyser Caminando Fronteras til Efe.

Organisasjonen skal ha varslet spanske myndigheter om den savnede båten.

I går, lørdag, kom det sju småbåter med 469 flyktninger og andre migranter fra Afrika til Tenerife, Lanzarote og El Hierro, ifølge informasjon fra sjøredningstjenesten og nødsentralen.

Båtene ble møtt av sjøredningstjenesten utenfor kysten.

Flere båter skal være på vei mot Lanzarote, ifølge Caminando Fronteras.

Natt til i dag ble en båt med cirka 100 passasjerer oppdaget utenfor kysten av Gran Canaria, opplyser Txama Santana, rådgiver i migrasjonssaker for den kanariske regjeringen.

Helsetilstanden til noen av passasjerene skal være svært dårlig.

43 passasjerer i en småbåt ble også reddet utenfor Lanzarote i dag tidlig.

Det kom også en langkano (cayuco) inn til El Hierro i morgentimene i dag.

Hittil i år har over 13 000 mennesker ankommet Kanariøyene i småbåter fra Afrika, ifølge informasjon fra innenriksdepartementet, nødsentralen og sjøredningstjenesten.

Cirka 9000 av disse har kommet de siste fire månedene.

Den politiske situasjonen i Senegal, uro i Sahel-beltet og sult i Afrika bidrar til at tilstrømningen har økt de siste månedene.

Dette skjer med de som ankommer:

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land.

Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir pågrepet av det nasjonale politiet ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors.

Barn og mødre som kommer sammen med barn, blir ikke pågrepet. 

Politiet kan holde de som ikke settes i karantene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Etter 72 timer overtar Røde Kors ansvaret, gjennom en avtale med det spanske migrasjonsdepartementet.

De som ikke er spesielt sårbare, eller ikke har grunnlag for å søke asyl eller få opphold på humanitært grunnlag, skal i utgangspunktet deporteres.

De blir plassert i interneringssenter (CIE). Der kan de holdes i opptil 60 dager.

Røde Kors plaserer de andre i midlertidige mottakssenter, og finner ut hvilke som er asylsøkere, hvilke som kan få flyktningstatus, og hvilke som er spesielt sårbare (enslige mindreårige, gravide, enslige mødre med barn og funksjonshemmede).

Mange av disse blir overført til egnede mottakssentre på fastlandet.

De kan bo i mottakene i opptil ni måneder, og får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg selv i Spania. 

Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. CEARs rolle er hovedsakelig å stille juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det. 

Flyktningmottakene drives av  hjelpeorganisasjonene Røde kors, Hvite kors, Accem og den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IOM.

.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags