Over 12 000 evakuerte og 84 kvadratkilometer rammet av brannen på Tenerife

SKOGBRANN PÅ TENERFE: Sent lørdag kveld ble det bekreftet at 12 276 mennesker var evakuert fra elleve kommuner, og at brannen hadde rammet et areal på 84 kvadratkilometer.

Brannkonstabel foran flammer

Nok en strabasiøs natt for brannfolkene på Tenerife.

Nye evakuering ble også varslet for Tacoronte kommune i nord, hvor brannen blusset opp igjen lørdag kveld, skriver den kanariske regjeringen i en pressemelding.

Brannen var i går kveld mest aktiv i kommunene Santa Ursula, La Orotava og Güimar.

Evakueringer er gjort i elleve kommuner, og ti kommuner er direkte rammet av flammene.

Luftkvalitetene er dårlig i 19 kommuner på grunn av brannrøyken: Arafo, Candelaria, Santa Ursula, La Orotava, La Victoria, La Rosaria, El Sauzal, Tacoronte, La Matanza, Güimar, Los Realejos, Puerto de La Cruz, Buena Vista del Norte, Icod de Los Vinos, La Guanche, San Juan de La Rambla,Los Silos og Garachio.

Tenerifes sosialminister, Candelaria Delgado, kunngjorde i går overfor pressen at det blir anslått at evakueringene kan komme opp i 26 000 personer.

Vi presiserer at det ikke var 26 000 evakuerte i går kveld, til tross for at en rekke medier har valgt å publisere dette.

Et antall på 12 276 er bekreftet av myndighetene så langt.

Den positive nyheten fra lørdag kveld er at sørflanken av brannen ble stabilisert.

I dag tidlig ble det kjent at noen boliger og kjøretøy har blitt skadet av brannen, men omfanget av skadene er ikke bekreftet ennå.

Tre personer ble lørdag skadet da de bedrev brannslukking på eget initiativ uten autorisasjon.

343 personer har jobbet med brannslukking og hjelpetjenester i natt.

I dag skal 23 helikoptre og fly delta i brannbekjempingen.

Værutsiktene tilser at det ikke vil bli noe letter å stagge brannens fremrykning i dagene fremover. Det er meldt høy temperatur, lav luftfuktighet og sterk vind i høye strøk.

Krisesentre for evakuerte er opprettet i kommunene Los Realejos, La Victoria og La Matanza de Acentejo.

Mer helsepersonell, medisiner og helsemateriell er sendt til sentrene for å gi til mennesker som har fått respiratoriske problemer på grunn av røyken.

Skogbrannen startet sent tirsdag kveld i Arafo og Candelaria kommune, og er nå den nest største på Tenerife siden år 2000.

Brannen har kjennetegnene til en sjettegenerasjons skogbrann, uttaler Pedro Martínez, teknisk direktør for brannslukkingen.

En av hovedkarakteristikkene ved sjette generasjons skogbranner er hvor raskt de sprer seg, og at de "lever sitt eget liv". På bare seks timer hadde brannen som brøt ut i Tarragona på fastlandet ødelagt rundt 2000 hektar i 2019.

Dette ødeleggende fenomenet skyldes store luftstrømmer som "hjelper" brannen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags