Kaster lys over delfiners ultrapresise navigering

Forskere fra Danmark medvirker i undersøkelser på Tenerife av delfiners utrolige evne til å navigere presist med hjelp av lydbølger.

Ekkolokalisering hos delfiner.

Undersøkelsene pågår i dyreparken Loro Parque, og forskerne kommer fra Loro Parque Fundación og Sør-Danmark Universitet (SDU).

Presisjon: 0,1 millimeter

Forskerne har hittil funnet ut at delfinene kan skille fra hverandre gjenstander med en presisjon på 0,1-0,3 millimeter på gjenstandenes tykkelse.

Målet er å finne ut mer om hvordan delfiner bruker ekkolokalisering med sin naturlige sonar i navigeringen når sikten er dårlig.

Støy forstyrrer

Det forskes også på hvordan støy som mennesker skaper påvirker den naturlige sonaren, og gjør det vanskelig å navigere, kommunisere og finne mat.

Slik som seismiske undersøkelser, militære sonarer og bråk fra skipstrafikk.

Naturens sonar

Ekkolokalisering er enkelte dyrearters evne til å navigere i blinde ved å sende ut lydbølger og registrere ekko av lydbølgene som slår tilbake når de treffer gjenstander.

På den måten kan dyrene danne seg et bilde av omgivelsene.

Bedre faktagrunnlag

Ved å finne ut mer om disse tingene, kan det innføres tiltak for bedre å bevare delfinene i sitt naturlige miljø, påpekes det.

Det blir forsket på tumler-delfiner (Tursiops truncatus), den mest vanlige delfinarten.

Forsøk med baller og sylindre

I det første forsøket som ble utført, skulle delfinene finne en bestemt ball av et bestemt materiale og densitet mellom andre baller med andre egenskaper.

Det andre forsøket gikk ut på å trene delfinene til å finne en 6,4 millimeter tykk sylinder som ble plassert sammen med andre sylindre med ulik tykkelse, og med små variasjoner.

Delfinene peilet inn den rette sylinderen når de kom innenfor en avstand av én meter.

Dyrenes akustiske signaler og deres strategi for å finne den rette gjenstanden ble deretter analysert.

I neste fase av forsøkene skal mer kompliserte simuleringer med blant annet kamuflerte objekter eller hindringer gjennomføres.

Forskningen finansieres av United States Office of Naval Research (ONR).

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!