Haihysteri førte til badeforbud sør på Gran Canaria

Tre hammerhaier gjør ingen haisommer, men synet av tre slike haier førte til badeforbud ved Patalavaca-stranden på Gran Canaria på søndag.

fiske_hai_haifinne_hav

Uønsket badegjest.

En voksen hammerhai med to haiunger har blitt observert flere ganger siden torsdag ved Patalavaca-stranden, skriver spanske nyhetsmedier.

Selv om badestrendene ligger tett i dette turistområdet langs kysten av Mogán kommune, var det bare Patalavaca-stranden som ble stengt.

De som har lyst til å svømme med haiene, kan jo prøve fra en av nabostrendene.

Slike observasjoner er slett ikke uvanlige, i og med at hammerhaier er blant flere haiarter som holder til på Kanariøyene.

Forslag om å innføre et vernet haireservat på øygruppen har bred støtte.

Det er heller ikke første gang badeforbud har blitt innført etter observasjoner av hammerhai i nærheten av badestrender på Gran Canaria.

Haieksperter som har uttalt seg til spanske medier om haiobservasjonene, understreker at det ikke er noen fare for mennesker.

Hammerhai. Foto: goranmx

Vanligvis føder hammerhaiene levende unger med kull på ca. 20-40 yngel, som vokser opp på grunt vann. De voksne dyrene jakter i flokk på dypere vann.

Hammerhaien leter på havbunnen etter nedgravd fisk som piggrokker, som er en av yndlingsrettene. I tillegg spiser den krepsdyr, fisk og blekksprut. Den har med andre ord ikke turister på menyen.

Det har så langt aldri blitt registrert haiangrep på mennesker på Kanariøyene, kun tilfeldige bitt av småhai ved noen få tilfeller der haiene trolig har blitt overrasket, og har reagert instinktivt.

Ingen har fått alvorlige skader av bittene.

Voksne haier svømmer så godt som aldri helt inn mot land ved badestrender på Kanariøyene.

Det er kanskje like mye for haienes skyld som for menneskenes skyld at badefrobudet ble innført, i og med at mennesker er haiens største fare.

Likevel; Du ville kanskje skyndet deg opp av vannet fortere enn svint med hamrende hjerte hvis du så en haifinne nærme seg?

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!