Hurtigferge kolliderte med spermhval

En hurtigferge på vei fra Agaete på Gran Canaria til Santa Cruz de Tenerife på mandag, kolliderte med en spermhval.

Fred. Olsen ferge i havn i Agaete på Gran Canaria. 

Hvalen ble trolig drept i sammenstøtet med fergen, som drives av Fred. Olsen Express, skriver avisen Diario de Avisos.

En biolog som var passasjer på fergen og sto på dekk, har fortalt i sosiale medier at han merket et kraftig støt i fergen, og så en hval i overflaten omgitt av blod i båtens kjølvann.

Kollisjonen skal ha skjedd 20 minutter før fergen skulle ankomme Santa Cruz de Tenerife.

Kollisjoner mellom skip og hvaler er et kjent problem på Kanariøyene, og faren for kollisjon er større for hurtiggående båter.

Seks av ti spermhvaler som ble funnet døde i perioden 2000-2017 hadde skader påført av skip, viser en studie utført ved universitetene i Las Palmas og Sao Paolo.

World Wildlife Fund i Spania og foreningen for hvalstudier på Kanariøyene påpekte i 2012, etter en to år lang studie, at flere hvaler enn tidligere ble drept i kollisjon med skip etter at hurtigferger ble tatt i bruk mellom Kanariøyene i 1999.

Fergeselskapet Fred. Olsen Express endret sommeren 2019 kjørerutene mellom Tenerife, La Gomera og La Palma for å redusere faren for kollisjoner med hvaler i beskyttede områder hvor det er spesielt mye hval.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!