Straffet for ulovlig bruk av ferieboliger som fastbolig

Seks personer er ilagt bøter for å ha benyttet ferieboliger som fastboliger på Kanariøyene.

Leilighetsbygg sør på Gran Canaria.

Leilighetsbygg sør på Gran Canaria. (Bygningen på bildet har ingen direkte tilknytning til innholdet i artikkelen). 

Bøtene er ilagt eierne av boligene, blant annet en tysk pensjonist som har ferieleilighet i et turistanlegg i Playa del Inglés, skriver nyhetsbyrået Efe.

Størrelsen på bøtene er fra 2253 til 9015 euro.

Kanarisk lovgivning forbyr bruk av boliger som ligger i områder og på tomter regulert til turisme som fastboliger.

Et unntak er gjort for boligeiere som kan bevise at de har brukt ferieboligene som fastboliger før 2017.

Omstridt

Loven på dette området kan sammenlignes med forbud mot bruk av hytter som fastboliger i Norge.

Den kanariske loven om ferieboliger og om turisme, som også berøres, er kontroversiell, og har ført til opphetede debatter med steile fronter.

Boligeierne viser til at deres rett til fri disponering av boligene blir krenket, mens myndigheter viser til at det er uheldig å blande fastboende inn i områder regulert til turisme, som stiller helt andre krav til infrastruktur.

Turistbransjen på sin side vil helst ha bort alle de private ferieboligene som leies ut, og viser til skjevt konkurranseforhold med mildere krav til private ferieboliger.

De vil heller ikke ha fastboliger i turistområdene.

Lovbruddene det er ilagt bøter for, skjedde i perioden 2020-2022, ifølge Efe, som viser til kilder i turismedepartementet.

Begrensninger på egen bruk og utleie

Loven sier også at eiere av ferieboliger som ligger i turistregulerte områder, ikke kan leie ut til turister direkte selv, men må gjøre dette gjennom selskap som er registrert for slik virksomhet.

Disse skal som regel ha en god bit av kaka.

Private boliger som ligger i områder regulert som boligområder, kan leies ut direkte av eierne selv hvis de registrer utleien hos myndighetene som ferieboliger (Vivienda vacacional).

En brukerorganisasjon for folk som eier ferieboliger på Kanariøyene, og som jobber hardt for å få loven endret, har uttalt at de vil ta saker helt til den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg hvis det blir nødvendig.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!