Tenerifes første vannkraftverk vil koste 800 millioner euro

Kostnadene for et planlagt vannkraftverk i Güimar-dalen på Tenerife, øyas første, er anslått til cirka 800 millioner euro.

Transformatorstasjon

Transformatorstasjon.

Kraftverket skal bli på 200-300 megawatt, og blir dimensjonert til å dekke cirka en tredel av Tenerifes strømforbruk.

Sist uke ble det gjort kjent hvor vannkraftverket på Tenerife skal ligge etter at 62 forskjellige plasseringer har vært vurdert.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, og presidenten for kraftselskapet Red Eléctrica Española (REE), Beatriz Corredor, kunngjorde at valget falt på et vannfall fra Badajoz-reservoaret til Los Guirres-reservoaret øst på øya, i nærheten av motorvei TF-1.

Las Caletillas transformatorstasjon ligger i nærheten, hvilket skal gjøre det enklere å koble kraftverket til strømnettet.

Vannkraftverket kan tidligst stå ferdig i 2030, uttaler José Antonio Valbuena, som leder rådet for økologisk overgang på Tenerife, til avisen Diario de Avisos.

Det øvre reservoaret har lagerkapasitet til en tredel av Tenerifes strømforbruk i over 16 timer.

Reservoaret som ligger nederst, Los Guirres, er eid av staten, og det øvre, Badajoz, er i dag eid av forretningsmannen Antonio Plasencia. Det er 70 meter dypt, og har et areal på 100 000 kvadratmeter.

Sør på Gran Canaria startet byggingen av øyas første vannkraftverk, Salto de Chira, øverst i Arguineguín-dalen i år. Det skal være ferdig om cirka fem år.

Begge steder skal det bygges et såkalt pumpekraftverk.

Det betyr at vannet slippes gjennom turbinene i et lukket kretsløp.

Turbinene reverseres for å pumpe vannet tilbake fra et nedre til et øvre reservoar når strømuttaket er lavt.

Nå må den spanske regjeringen først godkjenne at det bygges et vannkraftverk i Güimar før den videre godkjenningsprosessen og påfølgende prosjektering starter.

Valbuena tror at alle godkjenninger kan være på plass om et års tid.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!