Mogán og San Mateo utestengt fra offentlig fond

19 av 21 kommuner på Gran Canaria får midler fra utviklingsfondet Fdcan i perioden 2023-2027, men ikke Mogán i sør og Vega de San Mateo i nord.

Mogan_Puerto de Mogan_skilt_økonomi

Dette skiltet i Puerto de Mogán er noe av det Mogán kommune har brukt penger på.

Ordførerne i de to kommunene gikk forrige uke ut i pressen, og klaget på at de ikke får midler i den neste fireårsperioden, og truet med å trekke øyrådet inn for retten.

Kommuneforbundet Fecam, som forvalter fondet, uttaler på sin side til pressen at Mogán og San Mateo allerede har brukt opp Fdcan-midlene.

Fondet er på 509 millioner euro, og skal brukes til 428 tiltak i perioden 2023 til 2027 i de 19 kommunene som får ta del av fondet.

Ifølge Fecam er det ikke snakk om en ny utlysning, men fase to i en investeringspakke som strekker seg over ti år, og som startet i 2016.

Det vises til at Mogán, San Mateo og Firgas gikk ut av Fecams felles avtale.

I stedet ble det gjort direkte avtaler med den kanariske regjeringen, som den gangen ble ledet av det partiet Coalicion Canarias, om pengestøtte.

På den måten skal de ha fått tildelt støtte tilsvarende hele tiårsperioden for investeringspakken.

Det pekes også på at pengene ble brukt på konkrete prosjekter, mens Fdcan-støtten skal gå til programmer, ikke prosjekter.

Mogán og San Mateo skal ha blitt tildelt sju millioner euro hver.

Ifølge beregninger fra Fecam, skal Mogán bare ha 100 000 euro til gode i forhold til det de skulle hatt for tiårsperioden, og San Mateo skal allerede ha fått 20 prosent mer enn kommunen skulle hatt.

Firgas, på sin side, skal ha penger til gode, og får derfor Fdcan-midler i neste periode.

Det gjenstår å se hvordan mangelen på Fdcan-midler vil slå ut på planlagte investeringer i Mogán og San Mateo, og om det faktisk blir en rettslig prosess initiert av de to kommunene for å del av midlene.

Stadig spissere utspill fra flere politiske hold for tiden, gir ellers en klar indikasjon på at valget nærmer seg på Kanariøyene. Det avholdes i mai.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!