Dom annullerer bonuser til ansatte i Mogán kommune - for tredje gang

I en dom i kanarisk Høyesterett er bonuser som ble gitt til åtte ansatte i Mogán kommune på Gran Canaria i 2022 annullert.

Gran Canaria_Puerto de Mogán

Puerto de Mogán, den mest kjente idyllen i Mogán kommune. 

Dommen refser kommuneledelsen for vilkårlighet i tildelingen av spesifikke lønnstillegg, og for å gjøre dette uten å forhandle med de ansattes representanter.

Tredje gang det skjer

Kommunen fikk slike dommer mot seg i 2019 og 2015 også. Begge gangene ble det blant annet gitt bonuser til slektninger av ordføreren.

Kommunen ble dessuten bøtelagt for ikke å etterkomme en dom i 2019 som annullerte bonusen på 3000 euro til en lokal politimann.

Det er mye som foregår bak lukkede dører i et kommunehus. Foto: Mogán kommune

Ikke tildelt på objektivt grunnlag

Domsavgjørelsen nevnt innledningsvis falt 23. november, og ble først gjort kjent denne uken.

I dommen vises det til at slike bonuser må baseres på objektive og "rasjonelle kriterier knyttet til stillingen, ikke til personene.

Det er rådmennene i kommunene som velger ut hvilke ansatte de ønsker å gi bonuser.

Dommen viser til at det eneste de har gjort materielt sett er å fylle ut en fil med de lovpålagte kriteriene for å tildele bonusene, og at tildelingene likevel var vilkårlige.

Bonusene må verdsette stillingenes særegenheter, og ikke personene som har dem, påpekes det.

1400-2500 euro i bonus

Som et eksempel på vilkårligheten nevnes forskjellen mellom beløpet som ble gitt til tre administrative assistenter, en barnehagedirektør, og en ledelsestekniker i forhold til kriteriet "teknisk vanskelighet".

Dette kriteriet er delt inn i tre seksjoner (spesialisering, oppdatering av kunnskap og kvalifikasjoner).

Det er tildelt 2500 euro ekstra til ansatte med én lav og to middels poengsummer på disse kriteriene, og henholdsvis 2000 og 1400 euro for to ansatte med én middels og to høye poengsummer.

Satte privatdetektiv på en ansatt

I en annen personalrelatert sak har kommunens viseordfører blitt anmeldt for trakassering etter at hun angivelig leide en privatdetektiv til å skygge en sykemeldt ansatt i seks uker for å avsløre om hun jobbet privat mens hun var sykemeldt, skriver avisen Canarias Ahora.

Den ansatte, som tidligere skal ha vært juridisk rådgiver i kommunen, ble suspendert på grunnlag av rapporten fra detektiven. Det hører med til saken at den ansatte tidligere skal ha vitnet i en rettsak mot varaordføreren.

Kontraktstildelinger opp i retten

En annen sak som skal inn for lokalretten i disse dager er tildeling av 16 kontrakter i perioden fra november 2015 til mars 2017 som kommunen er beskyldt for å ha gjort uten å følge lovpålagte prosedyrer.

Saken gjelder kontrakter på under 18 000 euro, som var fastsatt som øvre grense for små kontrakter. Beskyldningen er at kommunen og leverandøren signerte kontraktene med visshet om at de var ulovlige, siden de innebar en "uredelig oppdeling av juridiske transaksjoner med den hensikt å unngå de etablerte normene".

Beskyldt for valgfusk

Etter de to siste kommunevalgene i 2015 og 2019, som partiet Ciuca vant, ble partilederen, nå ordfører i Mogán beskyldt for valgfusk ved å kjøpe stemmer.

Kriminaletterforskinger ble startet da også, og sakene kom opp for retten, men har ikke resultert i noen fellende dommer.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!