Sviende rettsavgjørelse for Mogan kommune

Turistkommunen Mogan sørvest på Gran Canaria er i provinsretten dømt til å betale 5 142 174 euro i år til en familie for ekspropriering av en tomt på 12 763 kvadratmeter i 1987.

Det blir tøft for kommuneøkonomien i Mogan å punge ut med et så stort beløp i år. Foto: Policia Nacional

Det betyr, ifølge ordfører Onalia Bueno, at kommunens investeringsplaner og budsjetter for de neste fire årene må revideres, skriver kommunen i en pressemelding på sine nettsider.

Ny kirkegård

Tomten det dreier seg om ble ekspropriert for å brukes til kirkegård, men det har vært en langvarig tvist om hvor mye familien som eide tomten skal kompenseres med. Avstanden mellom partene har vært stor.

Bueno beskylder Partido Popular, som fram til mai i fjor hadde makten i kommunen, for dårlig håndtering av saken, da gjelden kunne blitt gjort opp tidligere.

Delvis betalt

Det opprinnelige beløpet var 4 269 839 euro, et beløp som ble fastslått i retten i 2003, men anket av kommunen.. En dom i høyesterett i 2012 fastslo at Mogan kommune skulle betale dette beløpet.

900 000 euro av beløpet har blitt betalt i perioden 2013-2015. I 2014 krevde familien å få betalt hele beløpet som gjenstår.

Avviste nedbetalingsplan

Det nye kommunestyret ba i oktober 2015 om en ny nedbetalingsplan, men dette ble avvist av familien, og provinsretten har nå dømt til fordel for familien.

Tidligere kommunestyrer stengte ifølge Bueno døren for forhandlinger med familien, noe som har resultert i at det har påløpt 1 772 335 euro i renter i tillegg til gjeldsbeløpet.