Varsler forsinkelser i flytrafikk på Kanariøyene på grunn av sanddis og vind

Det blåser kraftig og er meldt tett sanddis på Kanariøyene i dag. Spanias flyveledere varsler at det kan bli forsinkelser i flytrafikken.

Varsel Alerta calima

Calimavarsel

I en Twitter-melding viser flyvelederne til at nedsatt sikt og vind kan gi redusert trafikk på Gran Canarias, Lanzarotes og Tenerifes sørlige lufthavn.

Ikke bare på grunn av sanddisen fra Sahara (calima), men også fordi vindretningen vil gjøre det vanskligere å lande på rullebaner som ligger i retning nord-sør.

Mandag ble fly omdirigert fra Lanzarote fordi sanddisen ga nedsatt sikt.

Calima (til høyre) siger inn over Kanariøyene. Foto: Nasa Modis 26.desember

I morgentimen i dag viser værinstituttet Aemets sanntidsmålinger av svevestøv at calimaen er i ferd med å tykne til over store deler av Kanariøyene, men foreløpig er sikten temmelig god.

Det er imidlertid meldt at sikten kan bli nedsatt til under 1500 meter.

Vinden har i natt og i morges blåst med opptil full storm i kastene i høyfjellet på Tenerife og i Tejeda på Gran Canaria.

Nødsentralen melder på Twitter at det ble meldt inn cirka 50 hendelser i morgentimene, de fleste i Las Palmas.

Hendelsene dreier seg om grener og trær som har blåst over ende, ras på veier og nedblåste ledninger.

Eurocontrols operasjonsportal viser sikkerhetsbestemmelser for flytrafikken. Den viser at det allerede sent i går kveld ble sendt ut melding om redusert sikt og sterk vind ved ankomst til Lanzarote, Tenerife Sør og Gran Canaria. Det vil kunne medføre forsinkelser for å kunne ivareta sikkerheten.

Illustrasjon: Eurocontol.

Tags