Nesten 100 000 underskrifter mot blekksprutoppdrett på Gran Canaria

Et opprop mot et planlagt blekksprutoppdrett på Gran Canaria nærmer seg 100 000 underskrifter.

paralarve blekksprut petriskål

Ikke store karen, kun 7 millimeter, 55 dager gammel. Blekksprut i petriskål.

Det er selskapet Nueva Pescanova som har planer om å åpne verdens første blekksprutoppdrett i Arucas nord på Gran Canaria. Målet er å produsere 3000 tonn blekksprut i året.

Motstanden er massiv fra en rekke organisasjoner og mennesker i flere land.

Krever EU-forbud

Et opprop på Change.org, som Raíces & Brotes España (tilhørende Instituto Jane Goodall) står bak sammen med Acción Océano, har i skrivende stund samlet over 99 000 underskrifter.

I oppropet kreves en EU-lov som forbyr blekksprutoppdrett.

Det vises til vitenskapelig bevis for at blekkspruter kan føle smerte, og krever kognitiv stimulans for å utvikle seg.

Oppropet har tittelen «Stop Granja De Pulpos», og er underskrevet av folk i flere land, blant annet Spania, Italia, Frankrike og Tyskland.

Forsvarer planene

Nueva Pescanova hever at oppdrett vil redusere trykket på fisking av blekkspruter som lever fritt i havet, og dessuten skape arbeidsplasser.

Selskapet ønsker å åpne oppdrettet på Gran Canaria i år, men venter fortsatt på en miljøgodkjenning fra den kanariske regjeringen.

Motstanderne av blekksprutoppdrett kaller det en etnisk og miljømessig katastrofe.

De hevder at blekksprutoppdrett vil føre til at det vil kreves flere fiskeoppdrett, med de miljøbelastningene dette medfører, for å skaffe mat til blekksprutene. De spiser angivelig tre ganger sin egen kroppsvekt.

I april ble det holdt demonstrasjoner i en lang rekke land mot oppdrett av blekksprut. Over 80 organisasjoner var representert. Organisasjoner i Sverige og Danmark deltok også.

Tags