Elendig rørnett gjør at over halvparten av kranvannet lekker ut i Mogán-dalen

I Mogan-dalen sørvest på Gran Canaria, øyas tørreste kommune, lekker 55 prosent av kranvannet ut på grunn av et rørnettet er totalt råttent.

Vann er gull verdt sør på Gran Canaria, men i Mogan sløses det fryktelig. Foto: Hugo Ryvik

I fjor var det 17 tilfeller da rørnettet på strekningen fra Molino de Viento til El Cercado og deler av Puerto de Mogan måtte repareres, skriver avisen La Provincia. Det er 30 prosent av alle lekkesjetilfellene i Mogan-dalen.

Vannmangelen påvirker flere tettsteder i dalen, blant annet Las Burrillas, Las Casillas, Los Pasitos, Los Navarros, El Hornillo og La Humbridilla. 

Har  i utgangspunktet lite vann

Det er høyst betenkelig med så mange lekkasjer i lys av at vannkapasiteten er kritisk lav i denne turisttette kommunen hvor det knapt kommer noe nedbør i løpet av året.

Mogán kommune har nå planer om å bruke 650.000 euro på å forbedre vannforsyningen.

5.300 meter med rør som ligger nede i bakken skal byttes ut seksjon for seksjon gjennom året i et terreng som er til dels vanskelig tilgjengelig. Arbeidet skal legges ut på anbud i løpet av de kommende månedene.

Må utvide avløpsrensingen også

Vannmangelen har ført til at et nytt avsaltingsanlegg ble satt i drift i Puerto de Mogan i fjor høst, men kapasiteten på dette er ikke stor nok, og det er lagt frem planer om en utvidelse.

Knappheten på vann og et underdimensjonert anlegg for avløpsrensing i Playa de Mogan har stått i veien for planlagte hotell som skal bygges i Puerto de Mogan, og har ført til at vannprisene er høye.

Kommunen har satt av 300.000 euro til å utvide avløpsanlegget i Playa de Mogan og en million euro til å forbedre avløpsrensingen i Barranquillo Andrés.

Tidligere i år bestemte øyrådet at de skal gi 200.000 euro i støtte for å fjerne dårlig lukt fra en pumpestasjon for avløpsvann i Alcalde Paco González-gaten i Arguineguín.