Vannreservoarene sør på Gran Canaria er nesten tomme

Vannkrise: Vannstanden i offentlig eide reservoarer på Gran Canaria har falt til et nivå som nærmer seg det laveste siden årtusenskiftet.

Soria-dammen har vært tilnærmet tom i to år nå.

For øyeblikket holder de syv dammene som er eid av øyrådet på 2,4 millioner kubikkmeter vann, bare åtte prosent av full kapasitet. Det laveste som er registret siden år 2000 er seks prosent i februar 2001.

Noe bedre står det til med vannreservoarene nord på Gran Canaria og i La Aldea i vest, som for det meste er i privat eie. Det er dammene på sørsiden av øya som lider mest av tre påfølgende år med nesten ingen nedbør av betydning.

Fra 1 til 16 prosent

Ayagaures-dammen er nede i to prosent, Fataga-dammen i fire prosent og Chira-dammen i 16 prosent.

Den enorme Soria-dammen, med en teoretisk kapasitet på cirka 32 millioner kubikkmeter, har vært praktisk talt tom i to år med bare en prosent av den høyeste registrerte vannstanden gjennom historien.

Det skjedde i 2011, da den var oppe i 12,9 millioner kubikkmeter. Soria-dammen har aldri vært i nærheten av det den egentlig kan romme, slik at den praktiske maksimalvannstanden vannverket opererer med er betydelig lavere enn den teoretiske.

Alle unntatt Fataga-dammen har hatt fall i vannstanden i vinterens to første måneder.

Vannprisene stiger

Situasjonen gjør at prisen på vannet som brukes i landbruket er i ferd med å stige i de sørlige kommunene, San Bartolome de Tirajana og Mogán, hvilket igjen kan føre til høyere priser på frukt, grønnsaker og rotfrukter.

I 2011 var det 44 millioner kubikkmeter vann i offentlige og private vannreservoarer, og flere av dem tærer fortsatt på dette vannet. De siste målingene viser at det bare er cirka seks millioner kubikkmeter vann igjen totalt.

Det siste året har de offentlige vannreservene falt med 7,8 millioner kubikkmeter.

Hvis det ikke kommer nedbør de nærmeste månedene, vil vannstanden i reservoarene falle til det laveste nivået på flere tiår til sommeren, ifølge vannverket på Gran Canaria.

På nordsiden av øya har alle dammen samlet opp vann de siste to vintrene. Bare to av dammene i nord Candelaria (23 prosent) og El Vaquero (62 prosent) er i privat eie.

Varierende vannpriser

Timeprisen for vanntilførsel for landbruket som vannverket opererer med, hvilket innebærer et volum på 36 kubikkmeter, er vanligvis fra 10 til 20 euro avhengig av vannkvaliteten, det vil si om det kommer fra renseanlegg, avsaltingsanlegg eller reservoarer.  

Noen steder er det nå allerede oppe i 30 euro, og kan bli enda høyere frem mot sommeren.

Tags