Åpner døren for utleie av ferieboliger i turistområder på Kanariøyene

Dagens sterkt kritiserte lov om utleie av ferieboliger på Kanariøyene forbyr utleie i områder og bygninger som er regulert til turisme. Nå åpner turismeministeren, Mariate Lorenzo, for at det skal bli tillatt.

Utleie av private boliger til turister er for mange fastboende på Kanariøyene en viktig del av inntektskildene. Foto: Hugo Ryvik

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

Utleien vil bli på "like vilkår" som den profesjonelle utleievirksomheten, uttalte Lorenzo i dag under en høring i det kanariske parlamentet.

Dette fordi politikerne vil unngå at den vellykkede turismemodellen på Kanariøyene blir satt i fare, sa Lorenzo.

Ikke bare delingsøkonomi

Hun understreket også at utleie av ferieboliger ikke kun handler om delingsøkonomi fordi bare 14 prosent av boligene som leies ut på Kanariøyene er eid av enkeltpersoner. Derfor er det å betrakte som en forretningsøkonomi og bør være regulert.

Loven om utleie av ferieboliger ble innført i mai 2015, og det jobbes nå med å få ferdig et utkast til en revidert lov. Denne skal angivelig snart presenteres i parlamentet.

Før utkastet kan bli ferdig, må det blant annet koordineres med den fremtidige tomteloven, som kommer snart.

Skjev konkurranse

En av de store utfordringene er ifølge Lorenzo å "harmonisere" forskjellige interesser og forsøke å unngå at det blir skjeve konkurransevilkår.

I klarspråk betyr dette at private boligeiere ønsker å stå helt fritt til å leie ut slik de selv ønsker, selv om boligen ligger i et turistområde, og at den profesjonelle overnattingsbransjen ser på privautleie som en konkurrent som ikke trenger å innfri de samme kravene som de selv må innfri.

Utleiespørsmålet er svært aktuelt også for skandinaver og folk fra andre nasjoner som har investert i, eller vurderer å investere i feriebolig på Kanariøyene. Potensielle leieinntekter er en viktig del av finansieringen for mange.

Fare for at fastboende blir presset ut

Hun peker også på at boliger i økende grad blir leid ut til turister i stedet for fastboende fordi det er mer lønnsomt, noe som påvirker boligområder.

Dette kan bidra til å presse leieprisene opp og føre til at folk med ordinære inntekter ikke får råd til å leie.

Les også

Lovregulering: Hevder at boliger i Maspalomas ikke vil bli ekspropriert

Slik kan du unngå å bli lurt når du leier feriebolig

Klager på regulering av boligutleie til turister er til behandling hos Ombudsmannen