ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 06. MARS 2017 - SIST ENDRET 30. APRIL 2022
Boligblokk i San Agustin, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Klager på regulering av boligutleie til turister er til behandling hos Ombudsmannen

De første klagene fra boligeiere på regulering av boligutleie til turister på Kanariøyene og Balearene kom i 2016 inn til Ombudsmannen, som angivelig undersøker om reguleringen medfører overtredelser av eiendomsretten og næringsfriheten.

ANNONSE

Dette fremgår av årsrapporten for 2016 fra ombudsmannen.

Streng regulering

På Kanariøyene ble en sterkt kritisert, ny lov om utleie av ferieboliger innført i 2015 som setter krav og store begrensinger for korttidsutleie av boliger til turister.

Blant annet forbyr loven slik utleie i områder og bygninger som er regulert til turisme, og der borettslaget ikke godkjenner slik utleie.

Loven åpner også for svært aggressive sanksjoner mot boligeierne.

Den møtte så kraftig kritikk da den kom at parlamentet på Kanariøyene høsten 2015 vedtok å be den kanariske regionsregjeringen om å sette loven på vent til det er utarbeide og vedtatt ny versjon. Konkurransetilsynet i Spania kom også med skarp kritikk av loven.

Kan medføre verdireduksjon og tap av avkastning

Loven bryter i dag prinsippet om at privatpersoner som er bosatt i sine egne hjem kan leie disse ut til turister. Det kan innebære at eierne ikke kan oppnå en økonomisk avkastning på sine eiendommer.

Ifølge Ombudsmannen må det analyseres om det kan medfører en reduksjon av verdien på eiendommer som er kjøpt uten slike begrensinger, og advarer Kanariøyene om at det kan krenke eiere av fast eiendoms rettigheter og frihet til eierskap.

Ombudsmannen anser at det må vurderes om forskriftene bryter garantien for kompensasjon til eierne slik det kreves av artikkel 33 i den spanske grunnloven.

Les også

Bilder: Soner regulert til turisme sør på Gran Canaria

Loven om utleie av private ferieboliger kan snart endres

Skatteverket på Kanariøyene vil gi skattefordeler for ferieboliger

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER