ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. DESEMBER 2016 - SIST ENDRET 29. APRIL 2022
Playa del Ingles, Gran Canaria har mange private boliger som leies ut til turister, en hel del av disse i strid med kanarisk lovgivning om utleie av ferieboliger, som er i ferd med å komme i ny utgave. Den spanske regjeringen virker også åpne for en regionsovergripende sentral regulering på området. Foto: Hugo Ryvik

Loven om utleie av private ferieboliger kan snart endres

Den kanariske regjeringen synes ivrig etter å rette opp den kontroversielle nye loven fra 2015 som mer eller mindre forbyr mange privatpersoner å leie ut sine eiendommer som ferieboliger, og den spanske regjeringen hinter om sentral regulering.

ANNONSE

Reiselivsnæringen advarer mot en omfattende svart økonomi som gjør at den kanariske regjeringen taper enorme summer i skatter.

Vil diskutere harmonisering i hele Spania

Statssekretæren for turisme i Spania, Matilde Asián, kunngjøring onsdag at hun er forberedt på å diskutere regelverket med de ulike regionrådene for å harmonisere lovgivningen på utleie av private ferieboliger.

Diskusjoner skal ifølge uttalelsen baseres på tre viktige grunnpunkter, "eiendomsverdi, skatter og sikkerhet".

2015-lov gir begrensinger

Utleie av private hus til turister har ikke blitt kontrollert gjennom lovgivning på Kanariøyene inntil relativt nylig. I mai 2015 kom en kontroversiell, ny lov som sterkt begrenser muligheten for privatpersoner til å leie ut sine hjem og ferieboliger til turister.

Det gjelder særlig de som ligger i områder og på tomter som er regulert til turisme.

Men allerede i 2012/2013 begynte skattekontoret og regjeringen å følge opp visse tilfeller av skatteunndragelse og andre åpenbare brudd på loven i forbindelse med utleie. Noen verter kunne i ekstreme tilfeller få opp til 60.000 euro i bøter.

Få blir straffet

Lovgivningen har ikke blitt overholdt, og på grunn av den massive kritikken har svært få blitt straffet for ulovlig utleievirksomhet etter at ferieboligloven kom i 2015. I august 2016 har bare seks personer blitt bøtelagt for ulovlig privat utleie på Kanariøyene.

Under et uformelt frokostmøte i regi av CADENA SER på Kanariøyene varslet Asián at hun har mottatt en rekke henvendelser fra bekymrede eiendomseiere rundt omkring på øyene som ønsker at lovgivningen skal gjennomgås for å gjøres den mer "rettferdig".

Bytteøkonomien er kommet for å bli

Asián understreket i sin tale på møtet at internettbasert bytteøkonomi som blant annet Airbnb, Homeway og HouseTrip legger til rette for allerede har endret og skapt nye økonomiske modeller for turisme, og at "vi ikke bør ignorere det faktum" at en ny økonomisk modell i turisme allerede er her.

– Privat utleie er fortsatt mulig på grunn av økt digitalisering av vår verden. Alternativ økonomi er til stede overalt, i alle sektorer av handel, transport, og også i turisme, bemerket hun.

Må innfri samme krav

Matilde Asián pekte imidlertid på at dersom den nye typen av husleie skal kunne ha en legitim fremtid på Kanariøyene, må det oppfylle de samme standard skatte-, sikkerhets- og servicevilkår som alle andre turistaktiviteter på øyene.

Spesielt viktig for den kanariske regjeringen er det nettopp at vertene som genererer overskudd på utleie av private boliger også skal betale skatt på inntektene.

– Turismen hjelper Spania til å komme ut av den økonomiske krisen ved å skape arbeidsplasser og ved å kanalisere penger fra utlandet, sa Asián i sitt foredrag.

Hotellforening er enig med regionsregjeringen

Tilstede på konferansen var også formannen i sammenslutningen for arbeidsgivere i hotellsektoren i provinsen Las Palmas (FEHT), Fernando Fraile. Fraile understreket at FEHTs syn på saken er i samsvar med de kanariske regjeringen.

Han understreket også at reiselivsgründere i Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura ikke er imot privat utleie av feriehus, eller anser det som en trussel:

–- Tvert imot, vi tror at det kan tilby et interessant alternativ for den etablerte reiselivsnæringen. Det krever imidlertid en rettferdig likebehandling for alle og en bedre regnskapskontroll, sier Fernando Fraile.

Turismeforening sterk motstander

EXCELTUR, den kanariske sammenslutning av turisme, går derimot hardt ut mot utleie av private ferieboliger, og kalte det en voksende, utbredt "svart økonomi".

Visepresident EXCELTUR, Jose Luis Zoreda, sa i en uttalelse nylig at det er presserende viktig at den sentrale øyregjeringen tar en "helhetlig tilnærming til situasjonen og skaper en helhetlig og gjennomtenkt lovgivning før realitetene i privat utleie kjører over oss."

–- Vi anbefaler at myndighetene kasserer "feel good"- ideen om at det er en såkalt "alternativ økonomi". I stedet må vi motvirke disse mytene og de reelle problemene rundt den nye, uregulerte økonomien med en realistisk og grundig analyse som tar for seg virkningen av privat utleie, slik at det kan til slutt gagne økonomien på en bærekraftig måte, sier Zoreda.

Ifølge EXCELTUR utgjør privat utleie i realiteten en utviklet og utbredt "svart økonomi", som gir statskassen et skattetap på cirka 800 millioner euro årlig.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER