EU-bot til Spania for dårlig kloakkrensing – Tenerife er en av synderne

EU ga denne uken Spania en bot på tolv millioner euro for mangelfull rensing av avløpsvann på Tenerife og flere steder på fastlandet.

Malpais de Güimar på Tenerife. Foto: Creative Commons-lisens

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

I tillegg må nesten elleve millioner euro betales per kvartal i tiden fremover hvis rensekravene ikke innfris, så nå haster det å innfri rensekravene.

Enorme utslipp

57 millioner liter avløpsvann pøses hver dag urenset ut i havet på Tenerife, ifølge offisielle data.

I tillegg kommer enkelthendelser som det som skjedde på Playa de Chica, en populær turiststrand, på fredag, da en pumpestasjon brøt sammen og avløpsvann fløt ut ved stranden.

Slike feil er ikke enkelthendelser, men oppstår noen ganger hvert år på øya.

Boten Spania har fått gjelder imidlertid regelmessige utslipp med mangelfull rensing som har pågått i mange år i strid med gjeldende regelverk.

Tenerife er den største synderen

5,8 millioner euro av boten på 12 millioner er relatert til utslipp til havet i Valle de Guerra-Tegueste og Güímar på Tenerife. 2,4 millioner euro av dette må betales av regionens egen kasse.

På fastlandet er det disse stedene det syndes mot utslippskravene:

Matalascañas, Alhaurín el Grande, Isla Cristina, Tarifa, Coín, Estepona-San Pedro de Alcántara, Nerja, Barbate, Gijón este, Santiago de Compostela, Aguiño-Carreira-Ribeira, Vigo, Benicaró, Peñíscola og Teulada-Moreira.

En rapport regionsregjeringen på Kanariøyene fikk laget nylig viser at det er 393 utslipp til hav, hvorav 277 er uautoriserte.

Dom i 2011

EU-kommisjonen tok saken med utslippsmangler i Spania inn for retten i 2010, og dommen forelå i april 2011 og sier at 17 steder i landet ikke innfridde rensekravene i EU. På onsdag konstaterte EU-retten at Spania ikke har innfridd kravene innen fristen som ble satt, og ilegges bot.

Utslippsdirektivet ble innført i 2000. Spania har med andre ord hatt 18 år på seg til å innfri kravene.

Les også

Sju av ti utslipp fra land til sjø på Kanariøyene er ulovlige

Stor uenighet om kloakkutslipp på Gran Canaria

Kanariøyene har 246 ulovlige utslipp av urenset avløpsvann