Kanariøyene har 246 ulovlige utslipp av urenset avløpsvann

Av 355 utslipp av avløpsvann i havet på Kanariøyene, er hele 246 ulovlige, ifølge Nieves Lady Barreto, Kanariøyenes statsråd for territorialpolitikk, bærekraft og sikkerhet.

Dette kartet ble laget av myndighetene på Kanariøyene i 2008 og viser kloakkutslipp på Kanariøyene, hvorav 500 skal ha vært ulovlige. I dag er det angivelig litt færre.

Det vil si at sju av ti utslipp er ulovlige. Informasjonen ble lagt frem i parlamentet på Kanariøyene på onsdag.

Godkjenningsprosesser pågår

For 71 av utslippene er status angivelig at de venter på en reguleringsprosess. I tolv tilfeller skal tillatelsen gått ut på dato.

90 venter etter sigende på å bli autorisert, hvorav 44 av søkerne er bedt om gi utfyllende dokumentasjon. 40 venter på et dokument for bruk av det maritime området,

14 er i en tidlige fase av søknadsbehandlingen, og to tillatelser skal snart kunngjøres offentlig. Ansvaret for godkjenning er lagt til kommunene.

Gran Canarias president, Antonio Morales, hevder imidlertid at det knapt fins noen urensede kloakkutslipp på Gran Canaria, og får støtte av Juan Diaz, president i kommunesamkjøringen Mancommunidad Sureste.

Kloakkutslipp per øy

  • På Tenerife er det 146 utslipp. 89 av disse er ulovlige. 19 er inne i en prosess for å få tillatelse.
  •  Gran Canaria har 109 utslipp, hvorav, 77 angivelig er ulovlige. 17 er i en prosess for å få tillatelse.
  •  Lanzarote har 33 utslipp, 27 er ulovlige, og ni er under behandling.
  •  Fuereventura har 35 hvorav 27 er ulovlige og fire søknader behandles.
  •  La Palma har 17, 14 ulovlige, fem behandles.
  •  La Gomera har ni, seks ulovlige og fem behandles.
  •  El Hierro har ingen kloakkutslipp i havet.

Får ikke tillatelse uten rensing

Statsråden understreker at ingen får tillatelse til å slippe ut avløpsvann som ikke har den påkrevde rensingen på Kanariøyene.

Hun påpeker også at Kanariøyene aldri har kommet med noen løsning på utslippsproblemet, og foreslår at det det gis økonomiske sanksjoner i 56 tilfeller hvor det er åpnet sak.

Over 300 million euro fra Kanariøyenes utviklingsfond Fdcan skal investeres i vann og avløpsanlegg.

Departementet jobber angivelig med å finne frem til formler som kan forenkle prosedyrene for å behandle søknader om utslipp. En studie skal være underveis for å få fastslått uten tvil hvorvidt kloakkutslipp bidrar til algeoppblomstring