Stor uenighet om kloakkutslipp på Gran Canaria

99 prosent av avløpsvannet på Gran Canaria blir renset før det slippes ut i havet eller gjenbrukes i landbruket, hevder øyrådets president. Kanariøyenes minister for territorialpolitikk påstår at 70 prosent er urenset.

Kloakkutslipp sør på Gran Canaria som ble kartlagt av myndighetene i en rapport i 2008. Ill: Gobierno de Canarias

Gran Canarias president, Antonio Morales benektet i går at det er utbredte problemer med rensing av avløpsvann på Gran Canaria.

Nieves Lady Barreto, minister for territorialpolitikk i den regionale regjeringen, sa i dag til Cadenas SER at hun er overrasket over dette utsagnet.

Hevder det er mange uautoriserte utslipp

Hun viser til at departementet har dokumentasjon på at 70 prosent av utslippene er uautoriserte og ikke har en tilstrekkelig grad av rensing.

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, har også avvist at 99 prosent av avløpsvannet på Gran Canaria blir renset.

Morales har i etterkant av disse utspillene uttalt til kanarisk presse at Barreto og Clavijo "lyver skamløst" i denne saken. 

Utslipp fins på alle Kanariøyene

Barreto hevder at alle Kanariøyene har urensede utslipp, og at den eneste måten å få et korrekt bilde av utslippene er å utrede dette i en rapport.

En slik rapport skal angivelig foreligge snart.

Investerer i tiltak

Morales hevder at en høy grad av avløpsrensing på Gran Canaria er oppnådd på grunn av bevisstgjøring om problemet og investeringer som ble startet på 1980-tallet.

Investeringene pågår angivelig fortsatt ut ifra alderen på renseanleggene, behovet for å ta i bruk ny teknologi og nye behov.

Han viser til at øyrådet for eksempel har realisert energipolitikk gjennom Renovagua-programmet der 22 millioner euro er satt av til å ta i bruk fornybar energi i vannsyklusene.

22 millioner kubikkmeter

Vannverket på Gran Canaria er ansvarlig for vannforvaltningen i 17 av Gran Canarias 21 kommuner, og investerer 11 millioner euro hvert år til håndtering av 22 millioner kubikkmeter vann, ifølge Morales.

Dessuten brukes 180.000 euro årlig på vannanalyser, og 100.000 euro til overvåking og kontroll av vann som slippes ut i havet. Investeringsprogrammet skal være oppe i 45 millioner euro totalt.

Store utslippsmengder på Tenerife

På Tenerife er det langt større problemer med utslippene. Der blir det daglig sluppet ut 57 millioner kubikkmeter avløpsvann i havet, ifølge Morales.

Han skal ha bedt regionsregjeringen om å lage en definitiv rapport med vitenskapelig konsensus om hvorvidt utslippene bidrar til oppblomstring av mikroalger, som har vært en stor plage på Kanariøyene i sommer. Dette er det uenighet om i forskermiljøer.

Morales ber også om en definitiv avklaring om eventuelle helseproblemer og en tiltaksprotokoll for alger.