Nå er det karantenerødt for Spania-reiser igjen

NYE REISERÅD: Den norske regjeringen skifter som ventet smittefarge fra grønt til rødt for Spania i dag, og karantenepåbudet gjeninnføres.

De norske myndighetene fraråder nå reiser til hele Spania. Illustrasjon: iximus

Det ble kunngjort på en pressekonferanse i dag, og betyr at alle som ankommer Norge fra Spania fra og med lørdag, må i hjemmekarantene i ti dager.

Varslet på forhånd

Helsedirektoratet i Norge sendte tidligere i uken ut 15 000 sms til nordmenn som befinner seg i Spania med varsel om at det  var sannsynlig at karantenepåbud ville bli gjeninnført.

De som reiser med de oppsatte direkteflyene fra SAS og Norwegian til Gardermoen fra Gran Canaria på lørdag, må sitte i hjemmekarantene.

Langt over maksimumskravet

Folkehelseinstituttets krav for å fjerne karanteneplikten, er maksimalt 20 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Spania lå i går, torsdag, på 34,9 tilfeller, og har ligget over 20 i en ukes tid, med stigning for hver dag.

Bedre status for Kanariøyene

Regionen Kanariøyene lå i går på 5,62 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene, men norske myndigheter vurderer land utenfor Norden på landsbasis, ikke regionbasis.

Smittetallene de siste to ukene lå i juni under 2 per 100 000 innbyggere på det laveste på Kanariøyene.

Fem regioner over grensen

Det er bare fem regioner i Spania som lå over Folkehelseinstituttets krav i går, og tre av disse  trekker særlig opp gjennomsnittet i landet.

Aragon har hatt en spesielt stor smitteoppblomstring, og lå på over 220 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene i går. 

Catalonia har også en stor oppblomstring, og lå på over 103 i går

Pais Vasco hadde nesten 46 tilfeller, La Rioja nesten 27, og Extremadura litt over 20.

Aragon alene hadde 415 nye tilfeller det siste døgnet, ifølge dagsrapporten fra det spanske helsedepartementet i går. Catalonia hadde 182 nye, og Madrid 102.

Kan være ny smittebølge

Alle regioner i Spania har imidlertid hatt en smitteoppblomstring i det siste.

Visedirektøren i koordineringsenteret for helsevarsler og sikkerhet,  María José Sierra, advarte i går om at det kan være snakk om en andre smittebølge.

De siste to ukene har det i gjennomsnitt vært drøyt 1000 nye smittetilfeller i landet per døgn, og så mange har det ikke vært siden tidlig i mai.

Det er ifølge Sierra 369  registrerte smitteutbrudd i Spania med over 5000 smittetilfeller.

Fester og arrangementer

Flere av utbruddene har utspring i underholdningsarrangementer, nattklubber, private sammenkomster og fester, og andre arrangementer, ifølge Sierra.

Nesten tredobling på Kanariøyene

Kanariøyene har hatt en økning i antallet aktive smittetilfeller på 106 hittil i juli, fra 59 den 30. juni til 165 registrerte i går.

100 av de 165 aktive tilfellene er båtflyktninger som har ankommet de siste ukene. Disse testes umiddelbart etter ankomst, og holdes isolert slik at  de ikke utgjør noen smittefare for innbyggerne.

På Kanariøyene er det 14 registrerte utbrudd per i dag, og fem av disse er blant båtflyktninger, opplyste lokale helsemyndigheter i dag.  Tre er fortsatt under etterforskning.

Kanariøyene er fortsatt blant regionene med færrest smittetilfeller de siste to ukene og totalt i forhold til innbyggertallet.

Flyr som planlagt

Selv om det er rødt for Spania, vil SAS og Norwegian opprettholdes foreløpig de planlagte flyvningene i sommer, uttaler selskapenes presseansvarlige til NRK nyheter.

En norsk familie på fire som kom hjem fra Spania-ferie denne uken, har fått påvist covid-19, ifølge NRK.

270 166 smittetilfeller og 28 429 dødsfall var registrert i Spania i går siden landets første tilfellet ble registrert på kanariøya La Gomera sent i januar.