Vulkanutbrudd på Kanariøyene i dag!

En vulkan har i dag brutt ut under havflaten fem kilometer fra land på kanariøya El Hierro.

Vulkanutbruddet skjer fem kilometer fra La Restinga sør på El Hierro. Ill: Google Maps

Utbruddet ble bekreftet i dag ved 13-tiden lokal tid (14-tiden norsk tid) av Alpidio Armas, presidenten på El Hierro. Vulkanen ligger fem kilometer omtrent rett sør for La Restinga, som ligger sør på El Hierro, skriver canarias7.es.

Laprovincia.es skriver at utbruddet skjer på 900-1000 meters dyp. Mye tyder på at det startet om morgenen 10. oktober.

Myndighetene på Gran Canaria holder et ekstraordinært hastemøte klokken 18 i dag lokal tid (klokken 19 norsk tid) om situasjonen på El Hierro.

Ingenting synes ennå

Vulkanologer fra rådet for vitenskap og forskning (Consejo Superior de Investigaciones Científicas -  CSIC), hevder at det neppe vil bli noe å se på havoverflaten med mindre det blir et nytt utbrudd nærmere kysten, og på grunnere dyp enn 200 meter.

Jordskjelvet om kvelden 8. oktober, som ga et utslag på 4,3 på Richters skala, skal ha laget en revne som energien fra jordens indre slipper ut gjennom, men det er i skrivende stund uklart om det er bare gasser eller også magma som slippes ut.

Ifølge Armas er dette gode nyheter, fordi det letter på trykket som har bygd seg opp de siste ukene uten at det blir et skadelig eller farlig utbrudd.

Innsamling av data pågår

Helikopterinspeksjoner av havoverflaten viser foreløpig ingen tegn til at et utbrudd pågår. Infrarøde kameraer benyttes for å kartlegge situasjonen.

Tidligere i dag ble det rapportert at utslipp av vulkanske gasser var oppdaget 600 meter under havflaten cirka 7 kilometer utenfor La Restinga på El Hierro, et tegn på at et vulkansk utbrudd hadde startet.

Det samles nå inn mer data som kan bekrefte eller avkrefte et utbrudd. Ifølge det nasjonale instituttet for seismologi (IGN), har kurvene de har registrert fra seismisk aktivitet endret seg de siste timene på en måte som indikerer starten på utslipp av lava. Dette ble lagt frem i en pressemelding fra departementet for økonomi, finans og sikkerhet klokken 14.06 lokal tid i dag.

Men det må bekreftes med data for blant annet trykk, heving av grunnen og utslipp av vulkanske gasser før de kan være 100 prosent sikre.

Ved 19-tiden lokal tid i kveld skal det holdes et møte i en styringskomité for samfunnssikkerhet og nødssituasjoner i forbindelse med vulkanske utbrudd (PEVOLCA). Etter møtet, cirka klokken 20, blir pressen orientert om situasjonen.