Det største jordskjelvet hittil rystet El Hierro i går kveld

Et jordskjelv som ga et utslag på 4,3 på Richters skala skaket opp befolkningen og forårsaket ras på El Hierro om kvelden 8. oktober.

El Hierro. Foto: Nasa.

Jordskjelvet inntraff klokken 20.35 den 8.oktober, og kunne kjennes av folk over nesten hele øya.

Episentret lå i havet svært nær kysten, cirka en kilometer utenfor El Pinar og på 13 kilometers dyp, ifølge det nasjonale geologiske instituttet IGN. 

Innbyggerne i La Restinga i landsbyen El Pinar ble spesielt rystet, skriver Canarias7.es og Laprovincia.es.

Opprørte folk strømmet ut i gatene da skjelvet kom. Det skal ha vart i om lag seks sekunder.

Jordskjelvet forårsaket ras på Tacóron-veien i La Restinga og ved utløpet av Los Roquille-tunnelene, som nå har vært stengt i over en uke på grunn av jordskjelvene.

Episentret for skjelvene har beveget seg nærmere kysten de siste par dagene.

Ifølge Laprovincia.es har en del av beboerne nervene i helspenn, og er veldig nøye med å skru av gassen før de tar med seg lommelykten sine og går til sengs om kvelden.

Lyden av en gatevasker som starter opp om morgenen, eller andre plutselige, høye lyder, kan være nok til at menneskene farer opp i skrekk.

Det forrige rekordskjelvet ga et utsalg på 3,8 på Richters skala. Over 9600 jordskjelv er registrert på El Hierro siden 17. juli i år.

Carmen Lopez fra NGI betegner jordskjelv på 4-4,5 som moderate, og sier at det er svært mulig at det kommer skjelv av slike størrelse, eller enda litt større, på El Hierro i dagene fremover. Men det er fortsatt lite som tyder på et nært forestående vulkanutbrudd, hevder hun.