17 jordskjelv på 1 time

I løpet av en time natt til søndag 2. oktober inntraff 17 jordskjelv på kanariøya El Hierro.

Kurven over den jordskjelv på El Hierro (per kl. 08.117 den 2. oktober) viser en kraftig økning fra 27. september, men i morgentimene i dag flatet den litt ut. Ill: IGN.

Serien med jordskjelv ble registrert av seismografene til det nasjonale geografiske instituttet, IGN, mellom midnatt og klokken 1.00 natt til søndag. Seks av skjelvene ga utslag på over 3 på Richters skala

Det var særlig to skjelv på 3,2 og 3,6 som kunne føles på kroppen av befolkningen.

Færre skjelv på dagen

I morgentimene og utover dagen den 2. oktober ser den seismiske aktiviteten til å ha roet seg ned. Men selv om en dag er stillere enn andre, betyr det ikke at fenomenet har gått over eller dempet seg, ifølge Carmen Lopez, ansvarlig for IGNs overvåking av vulkansk aktivitet.

Fortsatt presser magmaen på for å komme ut og skape et vulkansk utbrudd. Hvis den ikke klarer det i området hvor den presser på nå, kan den komme til å bevege seg mot andre områder. Men trenden har gått mot færre jordskjelv totalt, og færre av de litt kraftigere skjelvene de siste dagene.

Samme risiko som før

Episentrene for skjelvene ligger fortsatt på dybder mellom 10 og 15 kilometer, slik det har gjort i noen uker nå. Det er heller ingen økning eller reduksjon av gassutslipp.  

Situasjonen er med andre ord relativt stabil, men risikoen for et utbrudd er ikke mindre, sier Lopez til canarias7.es.

I løpet av de kommende ukene mener hun at ekspertene vil være i stand til å vite om krisen er over, eller til å forutsi at et utbrudd vil komme.

For øyeblikket er ingen ting sikkert, og alt er sannsynlig, uttaler presidenten for El Hierros myndigheter, Alpidio Armas.