Rundvandring på ukjente trakter øst på Gran Canaria

Sett fra motorveien ved flyplassen kan østsiden av Gran Canaria framstå som tettbebygd og direkte kjedelig, men kjør noen få kilometer vestover forbi Telde, øyas nest største by, og kom til en annen verden. 

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

En vid, frodig dal med jordbruksland leder opp mot stupbratte, gresskledde åsrygger der sivilisasjonen brått tar slutt.

Spennende stier leder en ivrig vandrer over mange hundre høydemeter opp til kanten av furuskogen ved krateret Caldera de los Marteles.  

Utsikten er hele veien upåklagelig, selv Las Palmas er synlig i det fjerne.

Avkrok

Returen leder ned forbi sjarmerende småbruk og landsbyen El Rincon.

Til denne avkroken finner ikke mange turister veien. Ikke så rart siden bare en blindvei fører hit opp fra dalbunnen.

Til turen med bil eller buss

Ta av fra motorveien (GC-1) i avkjørsel 8. Fortsett langs GC-10 til Telde og videre på GC-41 til Tenteniguada (19 kilometer fra GC-1).

Parker i sentrum av landsbyen, det fins mange parkeringslommer langs hovedgaten.

Med buss fra de fleste turiststedene i sør til Telde med rute 36 eller 90. Fra Las Palmas med rute 12 eller 80.

Fra Telde videre med rute 13. Gå av i sentrum av Tenteniguada.

NB! ved ankomst Telde med rute 12,80 eller 90, bytt til rute 13 på første holdeplass langs hovedgaten i Telde da disse ruter ikke kjører inn til busstasjonen.

Autentisk landsby

Tenteniguada vinner nok ingen pris for å være Gran Canarias peneste landsby, men siden få turister finner veien hit, er her den autentisk sjarmerende.

En god ide derfor å starte turen med en kopp kaffe i en av de lokale barene og betrakte dagliglivet.

Lett til å begynne med, men ikke lenge

De første ti minuttene av vandringen går litt nedoverbakke, tilbake langs hovedveien i retning Telde.

Gå så opp forbi gravlunden på en sidevei.

Rett til himmels

Deretter bærer det snart bare en vei – strake veien oppover. Stien fører i løpet av snaut tre timer opp 800 høydemeter, langs en vid, bratt og åpen åsrygg.

Eneste tegn til sivilisasjon er enkelte geiter som har forvillet seg ut på skråplanet.

Sist turen ble gått viste skilt for rute PR GC 12 vei. Det er mulig at dette strekket nå har fått nytt rutenummer I henhold til ny standard.

Informasjon om de nye turrutene som merkes opp er imidlertid i praksis utilgjengelig.

Selv vår hovedkontakt på Gran Canaria, som er sertifisert fottur- og turistguide, har bekreftet at informasjon er nesten umulig å få tak i.

Vide sveitsiske gressbakker

Når stigningen endelig gir seg, dukker vide gressbakker opp. Skogen i dalføret mot øst gjør at illusjonen av å være i Alpelandet blir komplett.

Bare kubjellene mangler, men en og annen enslig geit eller sau dukker gjerne opp.

Etter å ha fulgt en vid, grunn dal som om våren er overstrødd med flotte blomster, munner stien ut på en smal grusvei. Distansen som er tilbakelagt er bare drøyt 4 kilometer så langt, men det må påregnes drøyt 2 timer hvis man ikke er i superform.

Turen går videre langs grusveien mot høyre til den munner ut på hovedveien fra Telde til toppen av øya (GC-130) på nesten 1600 meters høyde.

Kun få meter på asfalt

Gå til høyre ned til den lille parkeringsplassen på venstre side av veien. Herfra er det fin utsikt ned i Caldera de los Marteles.

Dette er et virkelig krater, med en paddeflat bunn dekket av åkerlapper.

En informasjonstavle er også satt opp her som gir mer informasjon.

På vestsiden strekker furuskogen seg opp mot det høyeste punktet på Gran Canaria, Pico de las Nieves (1949 meter over havet).

Og så rett ned

Turen går egentlig bare i to retninger, opp, og ned. Kryss veien og gå ned kjerreveien mot nord.

Etter noen få hundre meter rimelig flatt på kjerrevei bærer det rett utfor på en sti. Utsikten er hele veien formidabel.

Når skogen tar slutt her ved krateret er det bare busker og kratt som omgir stien. Blikket løper ut over dalen ned mot Tenteniguada, og videre over grønne åser mot nordøst.

Lokal merking

Enkelte skilt for lokal, grønnmerket rute 1 (SL GC 01) viste vei ved vårt siste besøk.

Dette er en rute merket opp av Valsequillo kommune, nok et eksempel på den ustrukturerte og forvirrende merkingen av vandrerrutene på øya.

Endelig tegn til liv

Etter en times vandring fra Caldera de los Marteles kommer noen spredte småbruk til syne, og stien kommer ut på en kjerrevei.

Etter 300 meter til venstre langs denne, gå til høyre i et kryss, nedover på en smal asfaltvei.

Gå til venstre i neste kryss og følg den smale asfaltveien 500 meter fram til «sentrum» i den lille landsbyen El Rincon de Tenteniguada.

Rustikk utpost

Foruten spredte småbruk består landsbyen bare av noen klynger hvite og gule hus.

Men en bar er selv ikke denne plass foruten.

Ikke langt igjen

For de med trøtte bein er det mulig å hoppe på en buss her tilbake til Tenteniguada. Men ventetiden kan bli lang da det er få avganger herfra (rute 13).

Dessuten bærer det herfra kun utfor. Først langs veien 600 meter, før skilt viser vei til høyre ned langs en gangvei tilbake til Tenteniguada, en snau halvtimes vandring fra El Rincon.

Total tid for turen er cirka fire og en halv time i gangtid, med en høydeforskjell på rundt 1000 meter i stigning.

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis finnes i vår bok Gran Canaria Fotturguide (3. utgave). 

I boken finnes detaljerte kart med høy kvalitet og stor målestokk, samt mange andre flotte bilder. Her er også tatt med nøyaktig beskrivelse av adkomst med buss eller bil.

For de som ønsker turer i nærheten av kystlinjen i sør, se vår tidligere utgitte bok Gran Canaria Sør Fotturguide.

Rundtur i øst med bil

Med bil, følg beskrivelsen ovenfor forbi Telde. Etter Telde, stopp gjerne i Valsequillo, senteret i landbrukskommunen med samme navn.

Bortsett fra kirken er det egentlig ikke mye annet som er viktig å få med seg. Kjør videre til Tenteniguada, som heller ikke har så mye av interesse for de som er på biltur.

På ukjente veier mot San Mateo

Fra Tenteniguada, fortsett på GC-41 mot San Mateo. Ferden går inn og ut av fredelige, grønne daler, og over spisse åskammer med vid utsikt.

San Mateo, et viktig senter for jordbruket på øya, vil vi omtale nærmere i en senere artikkel.

Retur via Santa Brigida

Fra San Mateo, kjør videre nordover på GC-15 mot Las Palmas. Noen få kilometer nord for Santa Brigida, ta av mot høyre langs GC-80 mot La Atalaya og Telde.

Strekningen er ikke blant de mest pittoreske på øya, men er allikevel en interessant rute gjennom trakter der turister normalt ikke ferdes.

Ettermiddag i Telde

Telde, øyas nest største by, som nevnt i innledningen, kan fra ringveien se ut til å være en moderne betongjungel. Gamlebyen er imidlertid vel verdt et besøk, spesielt fotgjengersonen og San Gegorio kirken.

Returner deretter langs motorveien til sørkysten. Totalt er det snakk om rundt tre timer i kjøretid.

Mange muligheter for landeveissyklister

Vi har selv ikke syklet i området vest for Telde, og har derfor dessverre ingen spesifikke ruter å anbefale, men det finnes mange sideveier som er kjekke å utforske.

Sideveier med gule veinummer har stort sett begrenset trafikk og er ikke travle gjennomfartsårer. Oppe i åsene er det svært få veier eller kjerreveier, naturlig nok på grunn av topografien.
 

Fotturserie fra Gran Canaria

Frifot Forlag har gitt ut en 3. utgave av en vandreguide med fotturer på Gran Canaria. Forfatterne av boken skriver hver uke i høst og vinter artikler om fotturene for Canariajournalen.no

Artiklene har også forslag til turer med bil og sykkel.

Tags