Fottur til Roque Nublo – kongen av Gran Canaria

Valget av turmål for vår første tur denne sesong var enkelt. Det måtte bli selve symbolet på Gran Canaria – den mektige klippen Roque Nublo. 

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Steingiganten balanserer på kanten av et platå nesten 1800 meter over havet, og er godt synlig på lang avstand i hele det sentrale fjellområdet.

For urinnbyggerne var dette den helligste plassen på øya. Ved morgengry eller omgitt av lette tåkeskyer ved solnedgang er det umulig selv for den moderne turist å ikke bli imponert.

En tur for alle

Vandringen ut til klippen er overraskende lett, da det går bilvei opp til 1600 meters høyde. De som bare ønsker en lett tur, og som er i normal form, kommer seg fram og tilbake på en drøy time.

Selv bestemor kan greie dette. Og det er bokstavelig ment. Første nyttårsdag er en spesiell dag der mange valfarter ut til klippen tidlig på formiddagen.

For snart to år siden traff vi en gammel dame midt i åttiårene som hadde tatt turen hver nyttårsdag i mange år.

Tøffere turer også mulig

Flere andre og lengre turalternativ er beskrevet nedenfor.

I kombinasjon med andre turer vi vil omtale senere, er det mulig å få seg en skikkelig tøff heldagstur.

Til turen med bil eller buss

Med bosted i Arguineguin eller vestover, følg motorveien til den ender, deretter kjør 10 kilometer langs GC-200 nordover Mogán-dalen til krysset med GC-605.

GC-605 følges så 23,5 km til Ayacata. Hold til høyre i krysset med GC-60 i Ayacata, og sving straks etter til venstre langs GC-600.

Etter 3 kilometer er parkeringsplassen ved La Goleta der turen starter nådd. Det lønner seg å være tidlig ute, etter klokken 10 blir det fort fullt i vinterhalvåret. 

Advarsel

NB! En liten advarsel er på plass for de som ikke leste våre turartikler forrige sesong.

På de første 10 kilometrene er GC-605 svært smal og svingete, og slynger seg opp i mange hårnålssvinger langs en nesten vertikal fjellside.

Ved møtende trafikk er det enkelte plasser nødvendig å rygge. Trøsten er at det ikke er noen fare for å møte busser eller store lastebiler. Svingene er rett og slett for krappe.

Dessuten er asfalten god og jevn, og mesteparten av strekningen har nå fått autovern.

Til turen østfra

Fra Maspalomas, Playa del Inglés og andre plasser østover, følg GC-60 opp Fataga-dalen, forbi San Bartolomé de Tirajana til Ayacata.

Med buss, ta rute 18 fra Maspalomas og Playa del Inglés. Gå av i Ayacata, og følg den merkede fotturuten S-70 herfra.

Reisetid med buss fra Faro Maspalomas er cirka 1 time og 20 minutter.

Lett start

 Fra parkeringsplassen følges skiltet rute S-70 mer eller mindre på samme nivå nordvestover, med flott utsikt ned mot Ayacata, og langt ned Soria-dalen i sør.

MERK! Rute S-70 fører i tre retninger fra La Goleta, et eksempel på forvirrende skilting/merking som vi vil skrive mer om i kommende artikler.

Inn i skog

Etter å kommet inn i fin furuskog, kom til et stikryss og ta til venstre.

En kort stigning fører til nok et stikryss der det er vidstrakt utsikt sørover. Ta til høyre og kom etter få minutter allerede til platået med klippen.

Majestetiske klipper

Ved foten av klippen blir den enorme størrelse tydelig.

Den mindre klippen Roque la Rana («Froskeklippen»), som står rett ved siden av, forsterker inntrykket av at man blir en mygg blant giganter.

Formidabel utsikt

Fortsett ut mellom klippene til en fjellhylle der utsikten mot nordvest er formidabel.

Mot nordvest løper blikket mot nok en markant klippe, Roque Bentayga, og videre til fjelltoppen Altavista, havet og Teide på Tenerife i det fjerne.

Vær forsiktig, et par skritt i feil retning fører raskt ut over klippekanten. Og det er langt ned …

Direkte retur eller lengre vandring?

De som vil ha en kort og behagelig tur returnerer samme vei.

For en lengre tur, ta til høyre i stidelet i skaret og fortsett ned inn i spredt furuskog med utsikt mot en skogkledd dal, og langt sørover over øde fjellrygger og dype daler.

Hold til høyre også i de neste to stikryss, følg stien rundt nordsiden av platået gjennom tettere skog tilbake til utgangspunktet etter rundt halvannen time.

Mange muligheter for en lengre tur

Første mulighet er i stikrysset cirka 10 minutter etter skaret.

Følg skilting for rute S-70 mot El Aserrador, og ferden går ned en bortgjemt, fredelig dal til et lite vannreservoar. Returner så samme vei, dette tar totalt cirka en time.

Neste stikryss byr på flere muligheter. Følg skiltet rute mot La Goleta (ja, du tipper rett, dette er også rute S-70).

Nede i dalbunnen etter en snau halvtime bærer det til høyre bratt opp tilbake til utgangspunktet langs, ingen overraskelse, - rute 70 også her. La Goleta nås etter totalt cirka to og en halv times gange.

Heldagstur

For en heldagstur er det fra krysset i dalbunnen mulig å ta til venstre ned mot La Culata, og returnere via Degollada de la Cumbre og Llanos de la Pez, langs ruter som vi kommer til å beskrive i en senere artikkel.

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis, finnes i vår bok Fotturguide Gran Canaria, sammen med mange andre flotte bilder og detaljerte kart med høy kvalitet og stor målestokk.

Her er også tatt med nøyaktig beskrivelse av adkomst med buss eller bil.

Fin rundtur for bilister

De som best liker å kjøre bil, følger ruten opp fra Mogán-dalen til Ayacata.

For de som ikke lar seg avskrekke av den bratte og smale veien opp fra Mogán-dalen er dette en fantastisk introduksjon til Gran Canarias ville fjellverden.

På en strekning på rundt 25 kilometer fra Mogán-dalen finnes knapt et hus. Ferden går langs bratte klippevegger, gjennom fine furuskoger og høyt oppe over dype daler med vidt utsyn.

Piknikpause

Stopp gjerne ved piknikområdet ved vannreservoaret Presa de las Niñas for en pause (skilt viser vei ned til parkeringsplassen). Ofte er det en mobil kiosk som selger drikkevarer og snacks her.

Er det mye vann i reservoaret, er dette virkelig en idyllisk plass.

Høyt over Soria-dalen

Videre går ferden høyt oppe over den dype, ubebodde Soria-dalen, som høyere opp kalles Ayacata-dalen.

Fra Ayacata, kjør opp til La Goleta. Så er det på tide å bestemme om det bare blir en biltur, eller om det er nødvendig å strekke på beina.

Turen ut til Roque Nublo er som nevnt ovenfor kort og lett. Alle i normal form og med gode sko greier turen. Turstøvler er slett ikke nødvendig.

Returen

Returner til Ayacata og så østover på GC-60 til San Bartolomé de Tirajana. Dette er kommunesenteret i den største kommunen på øya, som omfatter også hele kystlinjen fra Bahia Feliz til Arguineguin-dalen.

Landsbyen er vel verdt et besøk før bilturen går videre ned den ville Fataga-dalen og tilbake til sørkysten. Regn med 3-4 timers kjøretid, avhengig av hvor fortrolig man er med smale og svingete fjellveier.

Sykkelutfordring selv for de tøffeste

Det finnes ingen ruter egnet for sykling i fjellområdet rundt Roque Nublo.

Landveissyklister kan prøve seg på hele runden som beskrevet ovenfor, men dette vil nok være i tøffeste laget for de aller fleste.

Fotturserie fra Gran Canaria

Frifot Forlag har gitt ut en 3. utgave av en vandreguide med fotturer på Gran Canaria. Forfatterne av boken skriver hver uke i høst og vinter artikler om fotturene for Canariajournalen.no.

Boka er skrevet av Pål H. Gjerden og Emma Arthur, begge erfarne turgåere. Arthur er også turleder for Stavanger Turistforening og kvalifisert Eco-turguide.