Været gikk nesten amok på Kanariøyene i 2016

Væråret 2016 har vært et av de mest varierte gjennom tidene på Kanariøyene, og var i perioder preget av flere voldsomme hetebølger, langvarig tørke og et av de største snøfallene på 100 år.

Kun to måneder var det kaldere enn normalt i fjor, i mars og november, skriver avisen Canarias 7.

Varm innledning på året

Det kalde været slo ikke til før i februar.

Da hadde det vært 15 dager med temperaturer over 25 grader mange steder, og plutselig falt det til 7 grader flere steder på Kanariøyene.

Mye snø i fjellene

Årets første snø la seg på fjellene Teide på Tenerife, hvor det ble målt en snødybde på over 50 centimeter.

Snøen la seg også på Roque de Los Muchachos på La Palma og på Pico de Nieves på Gran Canaria. Dette viste seg å bli et av de største snøværene siden 1925, med snøfall helt ned til 800 meters høyde.

Vått i mai og brennhett om sommeren

Mai 2016 var en av de våteste maimånedene på 30 år med nedbør i seks omganger.

Sommeren ble en av de varmeste folk som har levd et langt liv på Kanariøyene har opplevd. August var den varmeste siden 1977 og 10. august den sjette varmeste dagen noen sinne, med temperaturer over 40 grader.

I La Aldea viste offisielle målinger utført av det nasjonale, spanske værinstituttet Aemet hele 44 grader på det meste.

To tredeler av august var det risikovarsel fra myndighetene for ekstrem hete.

Voldsomt tordenvær i oktober

September og oktober var også varmere enn normalt. I andre halvdel av oktober kom et uvanlig kraftig tordenvær og en stor dose regn.

November ble av Aemet betegnet som uvanlig kald til å være Kanariøyene, selv om måneden ble innledet med over 26 graders varme.

Uvanlig varm desember - men folk frøs likevel

I desember lå imidlertid temperaturen over normalen for referanseperioden 1981-2010 totalt sett på Kanariøyene.

Måneden ble den varmeste på Kanariøyene på 45 år, selv om det snødde tre dager på Teide og folk flere steder i deler av måneden opplevde en vind som fikk det til å kjennes kaldere enn normalt, blant annet sør på Gran Canaria.

Mye sanddis i 2016

Enkelte vil nok også si at det har vært mange langvarige og kraftige calimaer, sand i luften som kommer fra Sahara, i 2016. Offisielle statistikker for calimaåret 2016 foreligger ikke, men en titt på målinger gjort i Playa del Ingles gjennom året tyder på at det kan stemme.

Året ble avsluttet med en calima som startet 25. desember og fortsatt pågår. Prognosene sier at den vil begynne å dempe seg 11. januar.

Tags