Kanariøyene hadde en svært varm og tørr desember

Kanariøyene hadde forrige måned sin sjette varmeste desember på 45 år, og måneden var også uvanlig nedbørfattig.

Desember ga gode muligheter for stranddager på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Kun i 1997, 2001, 2009, 2010 og 2015 har det vært varmere i desember enn i 2016, ifølge data fra værinstituttet Aemet.

Varmest ved kysten

Det er særlig i kyststrøkene det har vært uvanlig varmt, mens det i innlandet bare var litt varmere enn normalt og i fjellstrøkene ørlite kaldere enn normalt.

Antallet tropenetter var fire ganger så mange som normalt for desember i kystområder, og antallet dager med over 25 grader var dobbelt så mange som normalt.

16-22 grader

Gjennomsnittstemperaturen på Kanariøyene var i desember lå fra 16-22 grader. Minimumstemperaturene lå i gjennomsnitt en grad over det normale for referanseperioden 1981-2010, og maksimumstemperaturene lå 0,8 grader over det normale.

De to første dagene av desember var særlig varme. Da kom det opp i 28 grader i La Aldea de San Nicolás vest på Gran Canaria og på flyplassen på Lanzarote.  

Den andre varmeperioden kom 6. desember, og den tredje fra 9. til 10. desember med temperaturer som ville vært typiske for oktober måned. En ny temperaturstigning kom 25. desember.

Soltimer

Tafira og flyplassen på El Hierro hadde den største positive avviket i antall soltimer. Der lyste solen 25 prosent flere timer enn normalt.

Flyplassen nord på Tenerife hadde 30 prosent mindre sol enn normalt, og Izaña 10 prosent mindre.

Tre nedbørsperioder

El Hierro, Anaga på Tenerife og fjellområder på La Palma og Gran Canaria fikk mest nedbør i desember, totalt 70-150 millimeter i løpet av tre regnperioder.

Den første regnperioden skyldtes et uvær med sentrum over Azorene i Atlanterhavet.

17. desember kom det et nytt uvær fra Marokko som bevegde seg mot vest over Kanariøyene og ga kraftig nedbør i Teror på Gran Canaria og ni millimeter snø i Izaña på fjellet Teide på Tenerife den 21. desember.

23. desember sneiet halen fra uværet Dana inn over sørvestsiden av Kanariøyene og ga mye nedbør på El Hierro og nytt snøvær med 22 millimeter snø i Izaña på Teide.

Det er ganske mye snø til desember å være på Teide, men langt ifra rekord: 13.-15 desember 1969 falt det 150 millimeter snø i Izaña.

Calima ved utgangen av desember

Det var mer vind enn normalt i kyststrøkene og nord på Tenerife i desember.

En kraftig calima, det vil si sandstøv i luften fra Sahara, kom inn over Kanariøyene 25. desember og fortsatte inn i det nye året.