Én person arrestert for svindel med utleie av ferieboliger i Puerto Rico

Politiet har pågrepet en 28 år gammel person som de mistenker for å ha svindlet turister med falsk utleie av ferieboliger i Puerto Rico sørvest på Gran Canaria som ble annonsert på internett.

Turistbyen Puerto Rico på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Pågripelsen skjedde 16. juli i Puerto del Rosario på Fuerteventura etter at saken har vært etterforsket siden februar i Puerto Rico, skriver Guardia Civil i en pressemelding som er sendt ut i dag, fredag.

Arrestanten har kriminelt rulleblad, ifølge politiet.

Annonserte på kjente nettsider

Fiktive ferieboliger ble annonsert for utleie på velkjente internett-sider, og en person skal ha blitt svindlet for 2000 euro.

En anmeldelse ble i februar levert til politiet av person som inngikk en leieavtale for en feriebolig i Puerto Rico av en kvinne som hevdet at hun var amerikansk, bodde i USA, og var boligens eier.

Straks betalingen for leien på 2000 euro var overført til en bankkonto, begynte den falske utleieren å komme med unnskyldninger for ikke å levere nøkkelen til boligen. Dermed ble leietakeren mistenksom og anmeldte forholdet.

Bodde tidligere i Arguineguín

Politiets etterforskning førte til at de hadde to mistenkte, en kvinne og en mann som bor på Fuerteventura. Kvinnen hadde tidligere bodd i Arguineguin på Gran Canaria, hvor hun hadde blitt arrestert for tyveri og andre kriminelle forhold.

Både den mistenkte svindleren og offeret er spanjoler, opplyser Guardia Civil til Canariajournalen.

Fem annonser med lignende innhold ble funnet av politiet. De utelukker ikke at flere kan ha blitt svindlet.

Mistanken til mannen, som var kvinnens tidligere kjæreste, falt bort i og med at politiet tror at hun misbrukte hans personalia uten at han var klar over dette.

Gode tips til leietakere

Reisenettsiden The Independent Travel har noen sjekkpunkter for leie av ferieboliger:

1. Er prisen helt på jordet?

Mange utleiesvindlere lokker til seg kunder med priser som ligger godt under markedsprisene. Sjekk hva prisene ligger på for tilsvarende boliger i området. Er prisen mistenkelig lav, er det et faresignal.

2. Krever de identitetsbevis?

Blir du bedt om å sende kopier av identitetspapirer som pass og førerkort eller lignende informasjon uten at det fins plausible grunner for det som kan verifiseres? Det er nok et faresignal.

3. Stemmer utleierens adresse overens med telefonnummeret?

Hvis du leier på Gran Canaria, vil for eksempel landkoden være +34 for Spania, og områdekoden 928 for faste telefonnummer, det vil si at telefonnumrene begynner med 928.

Hvis det oppgitte telefonnummeret er i et annet land enn der du vil leie, skal du være ekstra påpasselig. Ring og sjekk om du får svar, og at du får svar som bygger opp under seriøsiteten.

Mange oppgir ikke telefonnummer i det hele tatt, men kan ha oppgitt en adresse. Hvis du søker på adressen på internett, kan du finne ut om utleieselskapet eller personen faktisk holder til der.

Hvis du finner et annet selskap på den oppgitte adressen, kan du ringe deres nummer og se hva som skjer.

4. Virker markedsføringsmaterialet mistenksomt?

Mange svindelnettsider stjeler bilder og tekst fra seriøse reiseselskap og utleieselskap på internett. Prøv å kopiere en bestemt, unik frase i teksten som beskriver utleieboligen, og gjør et internettsøk på denne frasen.

Hvis du da får treff på siden til et legitimt utleieselskap eller reiseselskap, er det god grunn til å være på vakt.

5. Er det virkelig eieren du er i dialog med?

Svindlere kan finne på å stjele e-post-adressene til genuine selskap. Hvis du kun har en e-post-adresse å kommunisere på, be om å få nummeret til en fastlinje som du kan ringe, og sjekk at områdekoden stemmer med plasseringen.

Ring eieren og spør for eksempel om detaljer, slik som hvor langt det er til stranden, hvor bra mottakerforholdene for mobilsignaler er, hvor bra internettilkoblingen er osv.

Hvis du finner svarene utilstrekkelige, gå litt dypere og spør for eksempel om navnet på den nærmeste restauranten. Finn så telefonnummeret til denne restauranten og ring dit.

6. Kreves det betaling med bankoverføring?

Mange boligeiere krever bankoverføring for å holde kostnadene nede, men det betyr at du gir fra deg penger til noen du ikke kjenner. Du har da ingen krav på å få refundert pengene fra banken hvis du blir svindlet.

Pass på at du går gjennom sjekklisten over før du overfører penger. Vær særlig oppmerksom hvis bankkontoen er på en usannsynlig lokasjon i forhold til utleieboligen.

7. Prøver de å presse deg til å bestemme deg raskt?

Svindlere vil helst ha tak i pengene dine så fort som mulig, for så å forsvinne.

De kan for eksempel advare deg om at det er andre som er interessert i å leie slik at du bør bestemme deg med en gang. Et annet pressmiddel er at de tilbyr rabatt hvis du betaler raskt.

Hvis du opplever dette, kan du sjekke om de er seriøse ved å tilby å sende betalingen eller depositumet med post til den fysisk adressen til utleieboligen. Hvis det virkelig er eieren du er i kontakt med, vil det som regel bli akseptert.

En svindler har som regel ikke tilgang til post som kommer til utleieboligens adresse.

Gode råd fra Forbruker Europa

Dette er Forbruker Europas råd for å bestille feriebolig trygt:

  • Finn ut mest mulig om utleier før kontraktsinngåelse. Booker du via internett, skal nettsiden gi all nødvendig kontaktinformasjon til utleier. Unngå store forskuddsbetalinger.
  • Oppstår det problemer er det viktig at du klager på stedet og gir utleier en mulighet til å ordne opp. Gjør du ikke dette, kan du miste retten på kompensasjon eller prisavslag. Videre er det viktig at du dokumenterer bevis for manglene ved ferieboligen, ta bilder eller video.
  • Bestiller du feriehuset gjennom et firma innen EU, reguleres avtalen av EU-bestemmelsene om forbrukerrettigheter, og Forbruker Europa kan hjelpe deg.

Tryggere alternativer

Du kan stort sett være trygg på at kjente reisebyråer ikke forsøker å svindle deg.

Airbnb, Home Away, Booking.com og de andre store og kjente utleieformidlerne er også tryggere valg enn de mer ukjente. Disse har også betalingsordninger og garantiordninger som gjør det tryggere å leie fra private.

Du kan for eksempel hos noen kreve hjelp til å få refundert pengene fra utleieren hvis du ikke får tilgang til boligen du har leid, og få hjelp til å finne alternativt bosted hvis du blir stående på feriestedet uten overnattingsplass.

Leie gjennom seriøse eiendomsmeglere på feriestedet er som regel også tryggere.

Tags