Slik kan en urkvinne fra Kanariøyene ha sett ut

En student i rettsmedisin og ansiktsgjenkjenning ved universitetet i Dundee, Skottland har forsøkt å gjenskape ansiktet på en kvinne som bodde på Kanariøyene før spanjolene erobret øygruppen.

Dette ansiktet er gjenskapt ut ifra skanninger av en hodeskalle som tilhørte en urkvinne fra Kanariøyene. Ill: Universitetet i Dundee/Karina Osswald

Svært lite er kjent om urbefolkningen på Kanariøyene, som ble bortimot utryddet under og etter spanjolenes erobring av øygruppen på 1400-tallet. Erobringen startet med Lanzarote i 1402 og ble fullført med Tenerife i 1496.

Det er først i 2017 at det har kommet ugjendrivelige DNA-beviser på at urbefolkningen hadde gener fra Berberstammer i Nord-Afrika.

25-35 år gammel kvinne

Karina Osswald fra Canada, som nylig fullførte en master i rettsmedisin og ansiktsgjenkjenning ved universitetet i Dundee, har skapt et bilde av hvordan en kvinne fra Kanariøyene på mellom 25 og 35 år trolig kan ha sett ut.

Bildet viser et ansikt med markerte trekk som brede kinnben og bred panne.

Ansiktet er gjenskapt med hjelp av programvare ut ifra tredimensjonale skanninger av en hodeskalle til en urkvinne fra Kanariøyene som tilhører anatomimuseet ved universitetet i Edinburgh.

Forskjellig utseende fra øy til øy

Bildet ble presentert på onsdag på universitetets nettsider, og er en del av en utstilling av arbeider årets masterstudenter har laget.

Osswald viser på nettsidene til at nyere litteratur tyder på at urbefolkningen hadde forskjellig utseende på de forskjellige Kanariøyene, og at vi en dag kan bli i stand til å få en bedre idé om forskjellene. 

Det er også forskjellige navn på folkegruppene som bodde på de ulike øyene, selv om mange kaller alle Guancer. Guanchene bodde imidlertid kun på Tenerife. På Gran Canaria er navnet Canarii, og på andre øyer er det andre navn.

Hodeskallen som er brukt til å gjenskape ansiktet kommer fra et ukjent gravsted på Kanariøyene, og ble i sin tid donert til museet i Edinburgh.