Timeshare-svindler på Tenerife dømt til fengsel

Briten Dominic O’Reilly (55), bosatt i Costa Adeje på Tenerife og direktør for Eze Europé Ltd ,er dømt til 28 måneders fengsel i retten i Birmingham, og hans svigerdatter Stephanie O’Reilly (30) til 18 måneders fengsel for timeshare-svindel.

Foto: Pixabay

Dommen ble gjort kjent av National Trading Standards i England i slutten av mars etter at deres sentrale etterforskingsteam hadde etterforsket svindelen.

Dommen forholder seg til at 36 personer delbetalte nesten 205.000 pund til Eze for timeshare-kontrakter som har en verdi på 422.000 pund.

Over 1000 kan ha blitt lurt

Etterforskerne skal også ha funnet dokumentasjon på at det er ytterligere 100 mennesker som har blitt solgt timeshare-kontrakter til en verdi av cirka 1,3 millioner pund, og det skal finnes indikasjoner på at det totale antallet kan komme opp i tusentalls kunder som har signert kontrakter.

Fra 2014 til 2017 styrte Dominic og Stephanie O’Reilly Eze Group, som omfatter selskapene Eze Europe Ltd, Regency Shores S.L, Everywhere Travel Ltd, Dreamland Breaks, Timeshare Information Centre (TIC) og Timeshare Advice Bureau (TAB).

Alle disse selskapene var innrettet slik at de tilsynelatende var uavhengige av hverandre, men ble i realiteten brukt til å lure folk med på presentasjoner holdt av Eze Group, ifølge dommen.

Det var ofte timeshare-kunder som ble lurt til å ta en miniferie der det viste seg at de måtte delta i mange timer lange, aggressive salgsmøter holdt av Eze Europe Ltd.

Aggressive møter med falske påstander

På møtene ble det lagt frem uriktige påstander om at timeshare-kontraktene de hadde var evigvarende og ville medføre at enorm gjeld ville overføres til deres arvinger, og at den eneste måten å komme fri på var å inngå kontrakt med Eze.

En del av de som ble lurt med på møtene skal ha fortalt at de følte seg fanget, og at den eneste måten å komme seg ut av møtelokalene på var å signere en kontrakt.

Dette gjorde de i tro på at de bare kunne kansellere kontrakten etterpå, men Eze prøvde å hindre kundene i å utøve retten til å kansellere, hvilket de hadde lovmessig rett til.

Denne aggressive salgspraksisen ble brukt helt frem til 2018, et år da gruppen bare opererte i Spania.

Får ikke drive forretning

Dominic O’Reilly er i tillegg til fengselsstraffen fradømt rette til å drive forretningsvirksomhet i ni år og O’Reilly i seks år. Det jobbes nå med å prøve å skaffe tilbake penger som er betalt inn.

Ifølge dommen ble det brukt en undertrykkende, aggressiv og svært manipulativ salgspraksis, og ofrene ble mobbet og skremt og påført stor angst.

Videre at de dømte hadde gjort en betydelig innsats for å omgå forskrifter som beskytter forbrukerne, og at det var mange forbrukere som var rammet.