Svindlet turister med ikke-eksisterende utleieboliger på Kanariøyene

Politiet har pågrepet 20 personer som tok betalt for å leie ut turistleiligheter på Kanariøyene og Balearene som ikke eksisterer via internett.

Svindlerne skal ha kapret internettsider som formidler utleie av ferieboliger på Kanariøyene og Balearene. Her fra Puerto Rico på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

800.000 euro skal ha blitt fralurt utenlandske turister, ifølge avisen Maspalomas Ahora. De arresterte skal være av spansk og rumensk nasjonalitet.

Ransaket fem eiendommer

Flere datamaskiner, mobiltelefoner, dokumentasjon, bankkort, 17.000 euro i kontanter, kvitteringer på pengeoverføringer, sju biler og en båt er angivelig beslaglagt av politiet i Valencia, Torrent, Oliva og Móstoles under husransakelser.

Etterforskningen skal ha pågått siden august etter at flere turister meldte til politiet at ferieboligene de hadde leid på Kanariøyene og Balearene viste seg å ikke eksistere, eller ikke være til utleie, da de ankom feriemålet.

"Kapret" nettsider for utleieboliger

Politiet fant angivelig ut at servere som ble brukt av selskaper som driver med formidling av ferieboliger på internett var angrepet av en folk fra en bande som utga seg for å være nettsidenes administratorer overfor serverselskapene, viste til at det var tekniske problemer, og ba om påloggingsinformasjon.

Når de fikk dette, ble annonsene etter sigende modifisert slik at kunder som trodde de tok kontakt med selskapene som drev med ferieboligformidling fikk kontakt med svindlerne i stedet.

Kjøpte følgere for høyere rangering

Svindlerne skal ha drevet sine egne nettsider på servere i utlandet med hjelp av falsk dokumentasjon, og skal ha kjøpt følgere av sine nettsider for å bli høyere rangert av søkemotorene. IP-adressene skal ha blitt skjult slik at det ikke kunne avsløres at de ikke var i Spania.

Betalingen av leie eller en avtalt del av leien skal ha blitt forhåndsbetalt ved overføring til en bankkonto.

En annen variant av svindelen skal ha vært at svindlerne brukte bilder de fant av boliger som var til utleie på internett og skapte egne annonser for disse med priser som var litt lavere.

Tags