Se opp for farlige maneter ved Gran Canarias badestrender

Endelig har stormen Emma blåst fra seg, og folk strømmer til badestrendene igjen, men maneter av den svært giftige arten portugisiske krigsskip har dukket opp ved strendene og gjør badelivet litt mer utfordrende enn normalt.

Slik ser portugisiske krigsskip ut. Ikke ta sjansen på å berøre manetene selv om de ligger på land og ser ufarlige ut. Tentaklene kan fortsatt brenne deg kraftig, og de kan bli flere meter lange. Foto: Hugo Ryvik

Flere slike portugisiske krigsskip (physalia physalis), en av verdens giftigste maneter, er observert de siste dagene av Canariajournalens lesere på strender i sør og sørvest.

Blant annet på Playa del Inglés, bystranden i Arguineguin, og Puerto Rico-stranden. Det er langt ifra snakk om invasjonslignende tilstander, men gir grunn til å være særlig oppmerksom.

Kan komme med pålandsvind

Portugisiske krigsskip lever i grupper og beveger seg med vinden og havstrømmene. Det er egentlig en flytende koloni av mange forskjellige nesledyr, ifølge Store norske leksikon.

Når det er perioder med pålandsvind, slik det har vært i flere dager på Kanariøyene under stormen Emma, som kom fra sørvest, hender det at de kommer inn til Kanariøyenes stender.

Manetene har en blålige farge. De er lett gjenkjennelige på land, men kan være vanskelige å få øye på i vannet. De er små, med en opptil 20 centimeter lang, båtformet gassblære som holder dem flytende og stikker opp over vannoverflaten som et seil.

Tentaklene kan avgi en sterk gift fra neslecellene også når de ligger på land, og de kan bli titalls meter lange, så det gjelder å holde god avstand.

Kan få panikk og drukne

Giften er sterk nok til å drepe fisk på størrelse med makrell. Folk som har blitt brent av portugisiske krigsskip beskriver det som en ekstrem smerte. Den kan også gi allergiske reaksjoner.

De fleste må ha legehjelp, og det kan ta mange måneder før kraftige brannskader er leget.

Giften er vanligvis ikke sterk nok til å ta livet av mennesker, men det har vært tilfeller der mennesker har fått sjokk og blitt paralysert når de har blitt brent, eller fått hjertestans.

Den intense smerten kan gi folk panikk slik at de drukner. Størst fare er det for barn, eldre og folk med helseproblemer.

Portugisiske krigsskip er vanligere om sommeren enn om vinteren på Kanariøyene. Hvis du ser døde fisker på strender og i vannkanten, kan det være et tegn på at det fins mange slike maneter i nærheten.

Følg med på flaggene

Varselflagg med teksten” Medusas” (maneter) blir satt opp ved strender hvor det er oppdaget mange brennmaneter.

Eventuelt settes det opp varselskilt eller heises rødt flagg for badeforbud hvis det er mange brennmaneter.

Slik unngår du å bli brent 

Ikke undervurder situasjonen. Den eneste måten å være sikker på å unngå å bli brent er å la være å bade.

Du kan også bli brent hvis du vasser i vannkanten eller noen kaster en bøtte med vann på deg som inneholder rester av brennmaneter.

  • Ikke ta på manetene eller rester av manetene, selv ikke de som ligger på land og ser døde ut – giften kan fortsatt være aktiv.
  • Hvis du har berørt en manet må du ikke føre hendene til munn eller øyne etterpå selv om du ikke har brent deg – dette er mer sensitive områder.
  • Følg råd og advarsler på stranden (plakater, skilt, bannere, muntlige advarsler osv.) og i media. 
  • Hvis du ser maneter og det ikke er satt opp brennmanetflagg eller andre advarsler, informer nærmeste badevakt, vaktsentral eller lokale myndigheter (det spanske ordet for maneter er medusas).
  • Solkrem kan redusere risikoen for å bli brent. 
  • Barn er spesielt utsatte: Gi dem beskjed om at de ikke kan bade.
  • Barn, eldre, folk med allergi, astma eller hjerteproblemer, eller som tidligere har blitt brent av maneter, bør være ekstra nøye med å unngå kontakt med brennmaneter. 

Hvis du blir brent

  • Ikke skrap eller gni det berørte området, selv ikke med et håndkle eller sand. Det vil bare øke smerten.
  • Vask området med saltvann fra et område hvor du er sikker på at det ikke fins rester av tentakler. Vask aldri med ferskvann, urin, ammoniakk eller eddik, selv om dette kan fungere for andre typer maneter.
  • Fjern eventuelle rester av tentakler som er festet til huden med en pinsett eller lignende.
  • Bruk is eller noe annet kaldt for å lindre smerten i 5 til 15 minutter uten å gni, og unngå direkte hudkontakt med isen – legg den i en plastpose eller lignende. 
  • Ikke utsett den berørte området for sol eller annen varme. 
  • Visse geleer og antihistaminer kan virke smertestillende.
  • Hvis det er sårskader, bør det behandles med antiseptika tre ganger daglig inntil såret er leget.
  • Oppsøk hjelp hos Røde Kors, nærmeste helsestasjon, hos badevakten på stranden, legevakt eller ring nødsentralen (112) for informasjon hvis det er symptomer som kvalme, oppkast, svimmelhet, muskelkramper, hodepine, problemer med å puste, eller en generell følelse av å være syk.
  • Se opp for eventuelle allergiske reaksjoner som kan komme etter en tid.

Helserådene kommer fra Redpromar.

Tags