Strender i Mogán kom dårligst ut på drukningsstatistikken i 2018

I 2018 inntraff det flere drukningsdødsfall i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria, øyas nest største turistkommune, enn i noen andre kommuner på Kanariøyene.

Oversikt over stedene hvor det skjedde drukningsdødsfall i fjor på Kanariøyene. Ill: RFESS

I alt var det 55 drukningsdødsfall på Kanariøyene i fjor, flest av alle regioner i Spania, viser statistikk fra Real Federación Espanjola de Salvamento y Socorrismo (RFESS), Spanias rednings- og livredderforening.

Det er 38 færre enn i 2017, 16 færre enn i 2016 og sju færre enn i 2015.

Åtte døde av drukning i Mogán

På Gran Canaria omkom 20 mennesker i fjor. Åtte av disse omkom av drukning i Mogán kommune, flere enn i noen andre kommuner på Kanariøyene.

Dette området av Gran Canaria, strekningen fra Arguineguin til Puerto de Mogán, blir av folk som jobber i sjøredningstjenesten regnet for å være et av de farligste kystområdene.

– Når alt treffer er det livsfarlig å være til sjøs på strekningen fra Arguineguin til Puerto de Mogan. Hovedsakelig skjer det når det blåser fra vest eller sørvest og med høye bølger i tillegg, sa den tidligere redningslederen Martin Lopez Delnorte i et intervju med Canariajournalen i 2018.

Tre av dødsulykkene i Mogán i 2018 skjedde ved Amadores-stranden, tre ved nabostranden i Puerto Rico, en i et privat badebasseng i kommunen, og en ved Arguineguin-stranden.

I en doktorgradstudie fra Universitet i Las Palmas i 2014 fremstår Amadores-stranden som den farligste på Gran Canaria, og det var flest drukningstilfeller i Mogan kommune i de tre årene som er dekket av studien.

Seks omkom i Maspalomas-området

I nabokommunen San Bartolome de Tirajana, Gran Canarias største turistkommune, døde seks personer av drukning i fjor.

Tre av dødsulykkene skjedde ved Playa de Maspalomas, en ved Pasito Blanco-stranden, en ved Playa del Pirata og en i et privat badebasseng i kommunen.

Fire døde av drukning i Las Palmas

I Las Palmas druknet to mennesker ved Las Canteras-stranden, ett dødsfall skjedde ved fritidsbåthavnen, og ett i Bahia de Las Palmas.

Det var også ett dødsfall ved Playa Media Luna i Telde og ett utenfor kysten av Gran Canaria.

18 omkom på Tenerife

18 dødsfall inntraff på Tenerife. Her var det Adeje kommune som kom dårligst ut med fem dødsfall:

Ved Playa de El Pris i Adeje kommune var det tre dødsfall, ved Playa de Fánabe ett dødsfall og i et hotellbasseng ett dødsfall.

Ni dødsfall på Fuerteventura

På Fuerteventura var det ni dødsfall, hvorav tre skjedde ved Playa de Costa Calma. Seks dødsfall inntraff på Lanzarote, to på La Palma og ett på El Hierro.

Tre av fire drukningsdødsfall på Kanariøyene skjedde på steder som er uten livreddere.

Dog er det livreddere på de strendene hvor det var flest dødsfall på Gran Canaria, Playa de Amadores, Playa de Puerto Rico og Playa de Maspalomas.

69 prosent døde ved strender, 13 prosent i bassenger, og 18 prosent i andre miljøer.

Over halvparten var utlendinger

55 prosent av de som omkom av drukning på Kanariøyene i fjor var utlendinger. 42 prosent  var fra land i Europa.

Seks av de omkomne var skandinaver: Tre fra Norge, to fra Sverige og én fra Danmark.

Nesten halvparten av over 55 år gamle. Åtte av ti var menn.

Sikkerheten og overvåkingen styrkes

Myndighetene på Kanariøyene innser at det er for mange drukningsulykker, selv om det kan anses som få i forhold til at Kanariøyene har 1500 kilometer kyst og 579 strender der det bades året rundt, i tillegg til at det kommer 15-16 millioner turister hvert år.

En av årsakene er at det er for få livredder, dessuten for dårlig merking av faremomenter og for få sikkerhetstiltak på mange av stendene, viser en rapport som er utarbeidet.

Derfor har det kommet en lovendring som blant annet innebærer at det må settes inn 500 flere livreddere, lages bedre merking og forbedre øvrige sikkerhetstiltak.

For de farligste strendene skal det angivelig kreves en tjenestesamordner, en livredder i hvert eksisterende vakttårn, en egen livvakt for vannaktiviteter, en helsearbeider for hvert andre vakttårn, to til overvåking av strendene, og to til for redningsfartøy. For strender med status "moderat", er kravene nesten like strenge.

Strender i San Bartolomé de Tirajana sør på Gran Canaria trenger blant annet 40 nye livreddere, og strender i Mogán 26 nye livreddere.

De første nye, sertifiserte livredderne er nå utdannet (et kull ble uteksaminert i El Tablero på Gran Canaria i desember 2018), og flere er i en utdanningsfase.

372 mennesker døde av drukning i Spania

I Spania var det 372 drukningsdødsfall i 2018, ifølge RFESS.

364 ble reddet og kom fra det uten skader, ifølge foreløpige tall fra Ahogamiento.com, som opplyser høyere dødstall enn RFESS (470 i Spania og 56 på Kanariøyene).

  • 132 mennesker trengte behandling for skader på legevakt.
  • 126 overlevde, men måtte legges inn på sykehus.
  • 38 hadde bruddskader.
  • 18 fikk traumatiske skader.
  • 8 døde av andre årsaker enn drukning.
  • 7 måtte overvåkes etter drukningshendelsen.
  • 809 som var i drukningsulykker var menn og 283 var kvinner.
  • 353 (73 prosent) av de omkomne var menn, 116 (23 prosent) var kvinner, ifølge RFESS.
  • Av de som omkom av drukning i Spania, var én av fire utlendinger.
  • Åtte av ti drukningsdødsfall inntraff på steder uten livreddere.