Fotgjengerne skal snart overta mesteparten av handlegaten Mesa y Lopez i Las Palmas

Las Palmas har en utmerket gågate i Triana, og i mars begynner omformingen av byens andre, store handlegate, Mesa y Lopez, til å bli et bilfritt eldorado for fotgjengere og syklister.

Slik skal det se ut i Mesa y Lopez-alleen i Las Palmas når den nye superbusslinjen settes i drift i 2021. I mars starter ombyggingen av alleen. Innfelt slik det ser ut i januar 2018. IIl: Ayuntamiento de Las Palmas / Foto: Hugo Ryvik

I mars skal nemlig byggingen av byens nye superbusslinje, Metroguagua, starte i Mesa y Lopez, kunngjør kommunestyret.

Planen er at det kun skal være metroguagua-bussene som skal får bruke gaten av kjøretøy utenom fastboende i gatens og utrykningsetaters kjøretøy  i egne servicebaner.

Bygger superbusslinje

Metroguagua er et nytt busskonsept med egne kjørebaner og busser som skal ha avgang hvert femte minutt og ta 200 passasjerer. Linjen skal gå tvers gjennom hele byen fra nord til sør.

Byggingen av busslinjen er allerede i gang i Paseo de Blas Cabrera Felipe og Pío XII-gaten, hvor det skal være klart til sommeren, og Galicia-gaten, hvor det nettopp startet og skal være ferdig ved utgangen av april. Metroguagua skal ha oppstart i 2021.

Mesa y Lopez blir den fjerde seksjonen av busslinjen som bygges.

Mens byggingen av busslinjen pågår i byen, skal de gule bybussene fortsette å kjøre i gaten, men drosjer og andre kjøretøy får ikke adgang. Drosjene skal få en egen holdeplass i nærheten av gaten.

Brede og rullestolvennlige gangsoner

Planene er at de store sypresstrærne i gaten skal beholdes. Fotgjengersonene skal bi mellom 3,5 og 8 meter brede, og bakkenivået skal jevnes ut slik at det blir lettere å ta seg frem med rullestol.

Syklister får en egen sykkelbane. Nye gatemøbler skal på plass.

Fotgjengerne skal overta mer av byen

Fotgjengerne skal råde over både Mesa y Lopez-alleen og Galicia-gaten fremtiden, helt i tråd med hovedplanene om en remodellering av byens åpne, kommersielle soner. I slike soner har butikkene blant annet anledning til å ha utvidede åpningstider.

Forretningsstanden i mesa y Lopez har helt siden 1998 etterlyst en større ombygging til en mer fotgjengervennlig gate i tråd med Mayor de Triana-gaten for at butikkene skal overleve på lang sikt. Nå får de det endelig slik de vil.

Mer fotgjengertilpasning

Neste fase etter Mesa y Lopez er å gjøre halve Plaza de España til en fotgjengersone og hele den delen som går fra Mesa y Lopez til Alcaravaneras og Las Canteras, to av byens strandområder.

Det er en 410 meter lang strekning av Mesa y Lopez som blir fotgjengertilpasset. Det blir også flere fotgjengerkorridorer som skal forbinde alleen med Stadium Insular gjennom Mas de Gaminde-gaten og med Las Canteras gjennom Ruiz de Alda- og Kant-gaten. 

Det er også planer om å eliminere biltrafikk i deler av Barcelona-gaten og den delen av Diderot-gaten som er nærmest Plaza de España, også kalt Plaza de Victoria.

Las Palmas er i ferd med å fornyes

Las Palmas by er inne i en stor forvandlingsprosess for tiden med blant annet:

  • Den nye bussruten som er i ferd med å bygges.
  • Nye sykkelbaner.
  • Nytt, bedre og utvidet system for utlån av bysykler
  • Stadig mer og flere fotgjengervennlige områder.
  • Nytt kjempeakvarie som åpnet 8. januar.
  • Flere nye utsiktspunkter.
  • Ombygginger og forbedringer på Canteras-stranden (en gangbro ved Cicer-delen av stranden er nettopp åpnet etter ombygging).
  • Røykeforbud på Canteras-stranden fra oktober.
  • Riving av falleferdige bygninger i Canteras-sonen.
  • To av byens innendørsmarkeder er oppgradert og forbedret de siste par årene.
  • I havneområdet ved El Muelle bygges nye terrasser i tre, badesone og  avslapningsområder.
  • Santa Catalina-parken er nylig blitt pusset opp og modernisert.

Tags