116 000 flere turister overnattet i ferieboliger på Kanariøyene i fjor

Veksten fortsetter i ferieboligmarkedet: Overnattinger i ferieboliger økte med ti prosent på Kanariøyene i 2017, mens hotellovernattinger økte med fire prosent. Turismeministeren letter på sløret om ny lovregulering.

Feriebolig (Vivienda Vacacional) i Temisas på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Kanariøyene ble besøkt av 14,2 millioner utenlandske turister i 2017, opp 7,2 prosent fra 2016, ifølge den offisielle turistundersøkelsen Frontur.

1,35 millioner

Ferieboliger ble valgt som overnattingsalternativ av 1 352 487 av de utenlandske turistene som reiste til Kanariøyene i 2017, 116 000 flere enn i 2016.

Det utgjør 10,5 prosent av de totalt 12,9 millioner utlendingene som ikke overnattet i egne ferieboliger eller hos famille og venner. I 2016 var andelen 10,2 prosent.

Hvis alle de 14,2 millionene utlendinger tas med i beregningen, utgjorde ferieboliger en andel på 9,5 prosent.

83,7 prosent overnattet i hoteller

Hotell, leilighetshotell, bungalower og lignende ble foretrukket av 83,7 prosent av turistene i 2017.

Det innebærer at hoteller, inkludert andre profesjonelle overnattingssteder, har tapt 2,4 prosent av sin markedsandel fra 2016, men har likevel hatt god vekst på grunn av økningen i antallet turister totalt.

10,8 millioner turister overnattet i hoteller, 418 000 flere enn i 2016.

Lovendring kommer

Veksten i ferieboligutleien skjer til tross for at en sterkt kritisert lov om slik utleie på Kanariøyene setter store begrensinger på utleie i de mest turisttette områdene.

Loven er i ferd med å revideres, men det nye lovukastet lar vente på seg, og det er per i dag stor usikkerhet om hvordan regelverket blir.

Provinsretten på Kanariøyene annullerte deler av dagens lov om ferieboligutleie, lov 113/2015, i fjor.

Flere enn to ganger i året defineres som ferieboligutleie

Kanariøyenes turisme-, kultur- og sportsminister, Isaac Castellano, skisserte på onsdag i forrige uke et utkast til forbedringer av loven i parlamentet.

Kjernen i lovutkastet er ifølge Castellano at søknader om ferieboligutleie skal behandles i kommunene.  

Utkastet inkluderer også, ifølge statsråden, at det skal defineres som ferieboligutleie hvis boligen leies ut mer enn to ganger i året. Loven skal tillate utleie av rom når eieren også bor i eiendommen.

Ferieboligenes registreringsnummer skal fremgå i alle markedsføringsaktiviteter og dokumenter.

Alle skal gi innspill

Castellano pekte på nødvendigheten av en dialog mellom alle aktuelle parter, og utfordringer med gjøre alle turistaktiviteter som skjer på Kanariøyene kompatible.

Utkastet inkluderer behovet for å harmonisere tilbudet av fritidsboliger med resten av boligene for å gjøre disse kompatible med ressurser og infrastruktur og gjøre utleien bærekraftig.

I loven skal det legges til rette for å sikre effektiviteten av gjennomføringen av regelverket under byplanleggingen. Castellano understreker at kommunene skal være deltakere i løsningen, og at utkastet har hensynet til ferieboligutleien som klassifisert aktivitet som veiledende prinsipp.

Antallet ferieboliger på Kanariøyene økte med 6,2 prosent i fjor, ifølge Castellano.

Vil motvirke boligboble

Det politiske partiet Nueva Canarias har fått støtte fra to av de tre største partiene på Kanariøyene, Partido Popular og Coalicion Canarias, for sin tilnærming til regulering av ferieboligutleie.

Nueva Canarias ønsker at ferieboliger skal holdes utenfor Kanariøyenes investeringsfond RIC i det nye skatteregimet (REF) på Kanariøyene.

Hensikten er å motvirke en eiendomsboble der prisene på utleie og salg av boliger presses opp fordi det er store penger å tjene på utleie av ferieboliger.

Dette har allerede skjedd i områder på Fuerteventura, og gitt mangel på boliger for fastboende og folk som jobber i områdene.