Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister

Balearene har innført en ny lov der boligeiere som leier ut ulovlig til turister kan få bot på 20.000-40.000 euro. Utleieplattformer og andre formidlere kan få opptil 400.000 i bot for å formidle ulovlige turistboliger.

Det ligger an til en uttynning av private utleieboliger for turister på Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza med den nye loven. Foto: Pixabay

Cirka 30 utleieplattformene skal allerede ha fått beskjed fra regionsregjeringen på Balearene om den nye loven og at de har en frist på 15 dager på å fjerne utleieboliger som ikke er autoriserte for slik utleie.

Totalforbud inntil videre

Det er nå forbudt både å leie ut leiligheter i boligblokker til turister og å annonsere utleie via formidlere av turistboliger, slik som Airbnb og Homeaway, med mindre du har et lisensnummer for utleie som skal stå i annonsen.

Totalforbudet gjelder til øyrådene og kommunene har bestemt hvilke områder det skal være tillatt å drive slik utleievirksomhet i. Det skal skje i løpet av tolv måneder. I områder hvor det er erklært boligmangel, blir det uansett totalforbudt. Et ufravikelig krav er at utleieboligene må være minst fem år gamle

Det er imidlertid tillatt å leie ut frittstående hus til turister. 

Det er også satt et tak for antallet turistsengeplasser som skal tillates på Balearene på 623.624, ble det kunngjort av regionsregjeringen på en pressekonferanse i dag. På lang sikt skal antallet reduseres med 120.000.

Airbnb: Forvirrende

Airbnb uttaler i en pressemelding at loven er kompleks og forvirrende, og kritiserer at den ikke skiller mellom private familier som vil leie ut og profesjonelle firma.

Lovendring kommer på Kanariøyene også

Til sammenligning er det i dag nesten 550.000 på Kanariøyene, hvor en ny versjon av loven om utleie av ferieboliger er under utarbeiding, og hvor det er blitt antydet at det kan bli et tak på antall ferieboliger.

Det er sannsynlig at det skjeles til Balearene når lovteksten utformes på Kanariøyene.

Det skal være 92.000 lovlige privatboliger for utleie på Balearene i dag. Kontrollkampanjer i april og juni skal ha avslørt 350 som drev med ulovlig utleie.

En av årsakene til lovreguleringen er at Balearene sliter med mangel på faste boliger i noen områder hvor boligeierne foretrekker å leie ut til turister og tjene mer penger. I tillegg er det rett og slett for mange turister på Balearene, noe som har ført til klager på redusert livskvalitet for innbyggere.

Forbud siden 2012

Balearene forbød i 2012 å leie ut boliger i boligblokker til turister, men loven ble ikke håndhevet i noen særlig grad. Den nye loven skal være mye tydeligere.

15 nye inspektører skal på plass neste år for å øke kontrollene.

Tags