Leieinntekter for ferieboliger på Kanariøyene økte med 201 millioner euro i 2016

Det fjerde barometeret fra utleieportalen Homeaway for ferieboliger på Kanariøyene og Balearene foreligger nå, og viser at leieinntektene økte med 201 millioner euro i 2016 på Kanariøyene.

Utleie av private ferieboliger er i sterk økning på Kanariøyene, i Spania og i mange land i Europa. Denne ligger på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Inntektene fra utleien av private boliger til turister på Kanariøyene var 2.514 millioner euro i fjor, viser barometeret, som blir laget av universitetet i Salamanca på oppdrag fra Homeaway.

Stort potensial for skatteinntekter

Hvis alle ferieboligene var registrerte og betalte skatt, hvilket de langt ifra er i dag, ville det gitt et betydelig tilskudd til den regionale kassen selv etter fradrag for rengjøring, vedlikehold, administrasjon og andre ting.

Usikre tall

Det fantes 29.931 ferieboliger på markedet på Kanariøyene i 2016, ifølge turismedepartementets siste rapport.

Canariajournalens beregning blir da at hver feriebolig i gjennomsnitt dro inn 83.993 euro i leie i 2016, hvilket er en betydelig inntekt.

Beløpet virker ikke sannsynlig da det innebærer en snittinntekt på 3.360 euro per uke per bolig hvis alle boligene ble leid ut hver uke gjennom året.

Så høy leie er det neppe noen ferieboliger som har.

Konklusjonen må bli at det enten er det langt flere ferieboliger som er leid ut, eller det er noe feil med tallene som Homeaway opererer med.

Hvis vi deler totalinntektene på det totale antallet opphold i ferieboliger i fjor, hvilket var 3,5 millioner , ifølge Homeaway, blir det 718 euro per opphold, et tall som virker å ligge nærmere sannheten men fortsatt er høyt.

Tallene er ikke verifisert av myndighetene, og det er i Homeaways egen interesse at leieinntektene er store.

3,5 millioner opphold

Ferieboliger ble valgt på over 3,5 millioner ferieopphold på Kanariøyene i fjor, 300.000 flere enn i 2015.

Studien konkluderer også med at ferieboliger hadde en større andel av det totale overnattingsmarkedet på Kanariøyene enn i 2015.  

86 prosent av ferieboligturistene bodde både på hotell og ferieboliger i fjor, og 14 prosent bodde kun i ferieboliger.

Ferielengde og -antall økte

Trenden er at turistene reiste på flere ferieturer og bodde litt lengre tid i ferieboligene for hvert opphold enn i 2015.

De som bodde i ferieboliger oppholdt seg der i 6,1 døgn i gjennomsnitt. I 2015 var det 5,9 døgn.

Hotellturistene bodde gjennomsnittlig i 3,3 døgn, ned fra 3,3 i 2015.

3,4 gjester i gjennomsnitt

I ferieboliger bodde det i gjennomsnitt 3,4 gjester, og i hotellene 2,5. Familier representerer 43 prosent av ferieboliggjestene, par 41 prosent, og vennegrupper 15 prosent.

For hotellene på Kanariøyene var det 53 prosent par og 29 prosent familier.

Over halvparten fant boligen med internettsøk

54 prosent av ferieboligturistene og 45 prosent av hotellgjestene fant boligene på spesialiserte overnattingssider på internett.

Reisebyråer på internett ble brukt av 59 prosent av ferieboliggjestene og 54 prosent av hotellgjestene.

Pris og plassering var de to viktigste faktorene for valg av bosted. Ferieboligturistene viste større fleksibilitet enn hotellgjestene med hensyn til sentral plassering.

Ferieboliggjester hadde en litt større vilje (4,2 av 5) til å anbefale boligen til andre enn hotellgjestene (4 av 5).

Ferieboligturister brukte 723 euro mer

I barometeret blir det anslått at turister i ferieboliger på Kanariøyene brukte 2.404 euro i løpet av oppholdet på Kanariøyene, 123 euro mindre enn i 2015.

Hotellgjester brukte 1.680 euro, hvilket var 363 euro mindre.

Forbruket har gått ned fem prosent for ferieboligturister og 18 prosent for hotellgjester.

517 euro ble i gjennomsnitt betalt for leie av ferieboliger på Kanariøyene, og 394 euro for hotell, der lengden av oppholdene i gjennomsnitt var betydelig kortere.

Ferieboliggjestene brukte 1.887 euro på mat, fornøyelser og andre ting under oppholdet, og hotellturistene 1.286 euro

Det var i 2016 drøyt 128.000 sengeplasser i ferieboliger på Kanariøyene på utleiemarkedet, 22 prosent av det totale antallet overnattingsplasser.

Mange problemstillinger

I 2015 kom en ny lov som regulerer utleie av ferieboliger (viviendas vacacionales) på Kanariøyene. Loven ble sablet ned i tre dommer i Provinsretten i Spania i sommer, og er under omarbeiding.

Regulering av slik utleie er et betent spørsmål i flere spanske regioner og byer. Problemstillingene er mange:

Påstått urettferdig konkurranse med hotellene, ferieboliger fortrenger faste boliger og skaper boligmangel for fastboende, boligprisene presses opp, både for leie og kjøp av faste boliger.

På Kanariøyene er det også en besværlig avklaring som må gjøres angående boliger som ligger i områder som er regulert til turisme, men som blir brukt til faste boliger, hvilket blant annet er et problem ut i fra infrastrukturen, som er bygd for turisme og ikke er tilpasset fastboende.

Dagens lovverk tillater hverken faste boliger i turistområder, eller utleie av faste boliger i slike områder på korttid til turister.

Beboerforeninger i Canteras-områdset i Las Palmas vil ha slutt på privatutleie til turister og kaller det en turistskandale, skriver avisen La Provincia i dag.

En annen problemstilling som er høyaktuell i blant annet Barcelona, er at fastboende klager på turister som leier ferieboliger i samme boligkompleks og som fester og bråker utover nettene og forsøpler trappet og oppganger.

Mange typer lovregulert overnatting

Her er en oversikt over lovregulerte overnattingstyper på Kanariøyene.

De som ikke kommer inn under hotellkategorien kalles Extrahoteleros,  turistetablissement som tilbyr overnatting med eller uten mat og andre tilhørende tjenester, alle med sin bokstavkode som du finner på skiltene:

  • Vv (Viviendas Vacacionales): Ferieboliger. For det meste private utleiere.
  • CR (Casas Rurales), turistbolig på landet. For disse er det spesifikke krav til kanarisk byggestil og innredning. Både private og profesjonelle utleiere fins.
  • CE (Casas Emblematicas): Emblematiske hus
  • A (Apartamentos): Leilighet.
  • V (Villas).

 I hotellkassen fins også flere varianter:

  • HR (Hoteles Rurales): Hotell på landet.
  • HE (Hotel Emblematica): Emblematisk hotell.
  • H (Hoteles), hvit skrift på blå bakgrunn: Hotell.
  • H (Hoteles Urbanos), hvit skrift på grå bakgrunn: Urbant hotell.

I tillegg fins det såkalte Paradores, staselige, offentlig eide hoteller som ligger landlig til. Det fins et Parador-hotell på hver av de seks største Kanariøyene.

En lignende kategorisering fins for lovregulerte spisesteder. BC betyr for eksempel Bar Comida, bar med matservering. Skiltene er oransje med hvit skrift.

Tags