Las Palmas har 1.749 ferieboliger på Airbnb

Las Palmas de Gran Canaria er Spanias niende største by, og er også på niendeplass av de byene som har flest ferieboliger annonsert til leie på utleienettstedet Airbnb.

Ferieboliger som er registrert hos myndighetene og leier ut lovlig på Kanariøyene, er merket med slike skilt. På landet fins det også en annen variant, CR, som er rurale turistboliger. Foto: Hugo Ryvik

1.749 ferieboliger er ifølge en analyse utført av Vozpopuli annonsert på Airbnb, skriver avisen Canarias 7.

På tolvteplass ligger Kanariøyenes nest største by, Santa Cruz de Tenerife, med 621 ferieboliger på Airbnb.

Flest i Barcelona

Barcelona, hvor det er stor misnøye med masseturismen og utleie av private boliger til turister for tiden, topper med 20.587 ferieboliger på Airbnb foran Madrid med 16.290.

Airbnb skal ha fjernet cirka 1.000 ferieboliger fra nettsidene som angivelig ble leid ut ulovlig i Barcelona etter at myndighetene i byen stilte krav om at ulovlige utleieboliger skulle fjernes i løpet av august.

Ferieboligutleie skaper problemer

Problemet med utleie av private ferieboliger er ikke bare unndragelse av skatt og avgifter, men også at markedet for faste boliger blir presset når det er stor fortjeneste i utleie til turister. Kjøps- og leieprisene går i været, og det blir færre boliger tilgjengelig for fastboende.

Støyende og forsøplende turister er også et problem for fastboende i samme boligblokk.

Blokkerer annonsering av illegale boliger

Kommunestyret i Barcelona sier i en erklæring at de venter at samarbeidet med Arbnb og tilsvarende utleieplattformer vil flyte bedre fra september av med fortsatt fjerning av ulovlige ferieboliger som kommunen rapporterer inn, og implementering av programvare som skal hindre utleiere fra å annonsere ulovlige boliger.

15 prosent av illegale ferieboliger i Barcelona blir ifølge kommunen leid ut av folk som ikke eier disse selv, men leier ut i tredje hånd til turister.

Det skal også ha blitt avdekket profesjonelle aktører, både spanske og utenlandske, som leier ut flere leiligheter til turister.

5.000 ulovlige ferieboliger leies ut

Barcelona har ifølge kommunen 5.000-6.000 illegale ferieboliger på markedet, og satte i gang en krasjplan for ett år siden mot ulovlig utleie av ferieboliger. 6.197 tilfeller av ulovlig utleie skal ha blitt registret. Sanksjoner skal være gjennomført i 3,473 tilfeller, og opphørsordre i 2.332 tilfeller.

3.000 anmeldelser er kommet inn via en dedikert tjeneste på kommunens nettsider, og 4.500 via telefon.

Det skal være 40 personer i sving med å finne ulovlige ferieboliger i Barcelona, og i tillegg 40 inspektører som kontrollerer ferieboliger ute i byen.

På Balearene er det nå innført skyhøye bøter for utleiere og formidlere av ulovlige ferieboliger, og Kanariøyenes regionsregjering jobber for tiden med en ny lovtekst for slik utleie.

Fristende å leie ut til turister

Det er ikke vanskelig å forstå at utleie av privatboliger til turister er svært fristende både for spanjoler og utlendinger som eier bolig på Kanariøyene.

En liten leilighet med attraktiv beliggenhet nær kysten kan lett leies ut for i gjennomsnitt 500-600 euro i uken, i noen tilfeller mer.

Hvis den leies ut i til sammen 40 uker i året, får eieren 20.000-24.000 euro i leieinntekt og kan selv disponere boligen i tolv uker i året.

På Kanariøyene har myndighetene foreløpig et problem med at bidraget fra utleien til den offentlige kassen er minimal, i og med at kun ti prosent av ferieboligene er registrert og leier ut lovlig. Mange unndrar skatter og avgifter fra utleievirksomheten.