EU ber Spania forklare seg om oljeleting ved Kanariøyene

Europakommisjonen ber Spania om å forklare hvordan de sikrer samsvar med regelverket i EU når Repsol leter etter olje utenfor Fuerteventura og Lanzarote.

Kanariske myndigheter og institusjoner frykter at oljeutvinning kan skade naturen og ødelegge for turismen. Illustrasjon: Ecooceanos

Den spanske regjeringen ga i mars oljeselskapet Repsol lisens til å lete etter olje og gass i ni blokker mellom Kanariøyene og Marokko.

Øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote klaget saken inn til Europakommisjonen med henvisning til at regelverk i EU vil brytes hvis oljeletingen gjennomføres.

Mange har klaget

Europakommisjonen skriver i EUs offisielle journal at de har mottatt en rekke klager, både fra de nevnte øyrådene og fra private institusjoner. 

Regjeringen på Kanariøyene er også i ferd med å levere inn en formell klage til EU.

Europakommisjonen skriver videre at de har bedt spanske myndigheter om å forklare hvordan de vil sikre at det er samsvar med regelverket i EU.

Kommisjonen skriver også at de ikke har noen grunn til å tro at regelverket blir brutt, men vil likevel ha en forklaring.

Vern av naturarv

Det er særlig direktiver som berører bevaring av naturlige habitat, fauna og flora de vil ha en forklaring om, og en vurdering av effekten på enkelte offentlige og private miljøprosjekter.

Øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote og den kanariske regjeringen frykter at oljeutvinning kan skade Kanariøyenes naturarv og ødelegge den viktigste næringsveien, turismen.

Høyesterett i Spania avslo i juni klager fra Kanariøyenes hold om oljeletingen, og viste til at utvinning av olje og gass er en viktig økonomisk faktor for å utvikle et lands velstand.

Tags