Kanariøyene ber EU om støtte i oljekrigen

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, ba 8. juni EU-kommisjonen om hjelp til å sette stopp for Repsols lisens til å drive oljeleting utenfor Lanzarote og Fuerteventura.

Paulino Rivero møtte EUs miljøkommisær Janez Potocnik i Brussel 8. juni. Foto: Gobernio de Canarias

I løpet av neste uke skal Kanariøyenes regjering sende en formell klage om dette til EU, skriver den kanariske regjeringen i en pressemelding etter Riveros møte med EUs miljøkommisær Janez Potocnik i Brussel 8. juni.

Begrunnelsen som gis er at oljeaktivitetene er i strid med EUs miljøregler. Miljøkommisjonen i EU har lovet å studere saken inngående.

Tror på seier

Rivero er etter møtet trygg på at det er mulig å reversere autorisasjonen som den spanske regjeringen ga oljeselskapet Repsol 16. mars til å lete etter olje og gass.

Lisensen gjelder ni felt som ligger mellom 10 og 61 kilometer fra kysten av Lanzarote og Fuerteventura. 

Han mener letingen er et klart brudd på europeisk lov, særlig på habitatdirektivet.

I møtet la Rivero vekt på at kanariske farvann har et eksepsjonelt biomangfold, og derfor er beskyttet av europeiske standarder.

Lang kamp

Presidenten tror det blir en langvarig kamp mot oljeutvinning, med flere runder i det spanske rettssystemet. 

Den kanariske regjeringen vil kjempe på tre arenaer: rettslig, politisk og sosialt.

Miljøorganisasjonen Ben Magec, Greenpeace, World Wildlife Fund (WWF) og øyrådene på Lanzarote og Fuerteventura står rygg mot rygg med den kanariske regjeringen i oljekrigen.

Rapporter fra den internasjonal oseaniske organisasjonen Oceana og SECAC, som studerer hvaldyr, underbygger nødvendigheten av å stanse oljeletingen, mener Rivero.

Øker innsatsen

Mario Cabrera, president på Fuerteventura, uttalte nylig til pressen at øyrådet vil kjempe enda hardere mot oljeutvinning i tiden fremover.

Samarbeidet med andre institusjoner skal utvides for å styrke informasjonskampanjer overfor innbyggerne.

Får kjeft av Soria

Spanias energi, industri og turistminister, José Manuel Soria, refser på sin side den kanariske regjeringen og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote for å bruke offentlige penger i kampanjer mot oljeutvinning.

Utslipp vil nå land

Ifølge biologen José María Espinos vil et oljeutslipp på 50 tonn i oljefelt seks kunne nå Puerto del Rosario og Jandia på Lanzarote i løpet av 48 timer.

Espinos la frem dette på et møte om ”kanariske fiskeressurser mot oljeutvinning”, arrangert 7. juni på Lanzarote, skriver Laprovincia.es

Estimatene kommer fra studier som er gjort om maritim sikkerhet og forebygging av forurensing på Kanariøyene ved universitetet i La Laguna.

Simuleringer ble gjort for å se hva som vil skje med utslipp fra skip.

Ifølge Espinos viser studiene at det er svært sannsynlig at oljeutslipp i området vil påvirke alle kystene på Lanzarote og Fuerteventura, og fem økosystemer i disse farvannene.

Han peker også på at de lokale handlingsplanene på øyene mot slike utslipp er på barnestadiet.

Bekymrede fiskere

Representanter for fiskerne uttrykte på møtet stor bekymring angående leting etter olje.

Fiskerne er særlig bekymret for tunfisken, som er svært sensitive fisker som trolig vil flykte fra området hvis letingen settes i gang.

Stort område

Området det skal letes i dekker 6161 kvadratkilometer.

Repsol utførte geologiske analyser i perioden 2001-2003. De fastslo at det er en 20 prosent sannsynlighet for å finne olje og gass.

Produksjonsestimatene er 100 000 fat oljeekvivalenter daglig over en periode på 20 år.

Trøbbel i Malaga

Repsol og den spanske regjeringen møter motstand også i Malaga.

Oljeselskapet har fått lisens til å starte prøveboring i et område mellom Mijas og Fuengirola cirka syv kilometer fra kysten, og i et felt utenfor kysten av Axarquía.

På grunn av miljøfaren og eventuelle konsekvenser for turistnæringen, har prosjektet møtt motstand hele veien siden planene ble kjent i 2005.

Malaga kommune protesterer nå for tredje gang, denne gangen under ledelse av Partido Popular, det samme partiet som sitter med regjeringsmakten.

Det innebærer at lokallaget til PP i Madrid går imot sin egen PP-regjerings avgjørelse.

Oljefelt

Her er leteområdene

Tags