Avviser at EU gransker Spania i oljesaken

Spanias industri, energi og turistminister, Jose Manuel Soria, nekter for at Europakommisjonen undersøker Spanias miljøgarantier for oljeleting ved Kanariøyene.

Jose Manuel Soria hevder at det ikke er snakk om noen EU-gransking. Foto: Gobernio de Espana.

Canariajournalen skrev 5. juli at Europakommisjonen ber Spania forklare hvordan de sikrer samsvar med regelverket i EU når Repsol leter etter olje utenfor Fuerteventura og Lanzarote.

En del spanske tidsskrifter har også skrevet at det pågår en gransking fra Europakommisjonens side.

Det er ikke tilfelle, sa Soria til en gruppe journalister i forbindelse med at han deltok på regjeringspartiet Partido Populars kongress i går.

Sikker i sin sak

Kanariøyenes President, Paulino Rivero, har derimot klokkertro på at en slik gransking vil skje. Han tok opp oljesaken i et møte med EUs miljøkommisær Janez Potocnik i Brussel 8. juni, og kom tilbake full av forhåpninger.

Den kanariske regjeringens jurister er nå i sluttfasen av å forberede en formell klage som skal sendes til Brussel, skriver han i bloggen sin i dag.

Nye møter med EU

Han skriver også at han har avtalt et nytt møte i Brussel på torsdag med presidenten i komiteen for industri, forskning og energi i Europaparlamentet, Amalia Sartori.

Satori er ansvarlig for de parlamentariske prosedyrene for et foreslått EU-regelverk om sikkerhetsaktiviteter ved leting etter og utvinning av olje og gass offshore, hvor det blir strengere krav. Regelverket er ventet å bli ferdig i løpet av neste år.

Kritiserer reisingen

Soria kritiser Riveros planer om å reise til Brussel, skriver nyhetsbyrået Efe.  

Han mener at det ikke vil komme noe ut av møtene, og hevder at Kanariøyene ikke har noen jurisdiksjon over oljeutvinning i nasjonale farvann.

Ministeren påstår at reisen til Brussel kun er ment som et røykteppe for å dekke over problemer på Kanariøyene, slik som den høye arbeidsledigheten og ubetalte medisinregninger.

Tags