Ny DNA-studie slår fast at de første bosetterne på Kanariøyene var berbere

Til tross for lang og omfattende forskning på hvordan de første bosetterne tok seg til Kanariøyene er det fortsatt ukjent, men etter at resultatene fra en ny DNA-studie foreligger, vet vi utenfor enhver tvil at de var berbere.

En guanche-mumie fra Barranco de Herques er det best bevarte eksemplaret fra Kanariøyene. Foto: Creative Commmons lisens/Santiago Lopez-Pastor

En gruppe forskere ved universitetet i Stanford, USA og La Laguna på Tenerife har forsket inngående på DNA fra levninger etter innbyggere på alle Kanariøyene fra tidsperioden 300-1800 etter Kristus.

48 individer fra 25 arkeologiske utgravinger er studert.

Et utdrag av forskningsresultatene ble publisert i desember, og på onsdag ble hele forskingen presentert i den vitenskapelige journalen Plos One.

Minst to migrasjonsbølger

En av konklusjonene er at innbyggere på alle Kanariøyene stammer fra berbere.

Det blir også slått fast at migrasjonen til Kanariøyene skjedde i minst to bølger i og med at det er forskjeller i den genetiske komposisjonen fra de forskjellige øyene.

Studien viser at urbefolkningen var av nordafrikansk, middelhavs- og sørafrikansk opprinnelse, og at berberbefolkningen allerede da var en mangfoldig blanding av folk.

Dessuten at 17 prosent av urbefolkningens genom fins i dagens kanariske befolkning.

For kvinnenes genetiske komposisjon er det cirka 50 prosent, og for mennenes 8 prosent. Dette kommer av at det for det meste var menn som døde under krigen mot de spanske erobrerne.

Størst variasjon på Gran Canaria og Tenerife

Tenerife eller Gran Canaria hadde sannsynligvis stor befolkning som kunne ha genetisk mangfold, viser forskningen.

Andre øyer, som El Hierro og La Gomera, hadde enten liten befolkning eller hadde problemer med å tilpasse seg og tapt mange genomlinjer.