Øyrådet på Gran Canaria vil avsløre Tara-grottens hemmeligheter

Det er nylig oppdaget at Cueva de Tara, Tara-grotten i Telde øst på Gran Canaria, har fungert som en svært nøyaktig, astronomisk kalender for urbefolkningen. Nå vil øyrådet avdekke alle hemmelighetene.

Tara-grottens viktige betydning for urbefolkningen på Gran Canaria har nylig blitt kjent. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Øyrådet har besluttet å forsøke å få kjøpt den ekstraordinære grotten, som er i privat eie.

Slipper lys inn i Moder Jord

Den enorme grottens inngang er som inngangen til Moder Jords fordøyelsessystem, som befruktes av solen ved sommersolverv og vintersolverv, skriver øyrådet i en pressemelding.

Denne oppdagelse er en berikelse for den arkeologiske arven på Gran Canaria, og må studeres nærmere, mener øyrådet.

Derfor vil de kjøpe grotten, bevare den og gjenskape den tidligere funksjonen som et tempel for kongen (guanartemen) i Telde.

Er som Risco Caido-grottene

Tidligere er det oppdaget at Risco Caido-grottene hadde en lignende funksjon, og disse er nå på vei til å bli erklært for verdensarv av Unesco.

Ifølge øyrådet var det bare et spørsmål om tid før det ble funnet flere grotter av samme karakter fordi Gran Canaria var delt inn i to kongedømmer:

det ene med hovedsete i Gáldar i nord, hvor Risco Caido hører til, og det andre med hovedsete i Telde i øst, hvor Tara-grotten hører til.

Nåværende eier rensket grotten for søppel

Tara-grotten ble kjøpt for over ti år siden av Verde-familien, hvis overhode skal ha innsett at grottens skjønnhet ikke var tilfeldig og at den har historisk verdi.

Sollyset slippes inn i grotten gjennom en åpning i taket, og det finnes runde groper i gulvet. Dette er typiske tegn på urbefolkningens hellige steder for ritualer.

Se flere bilder fra Tara-grotten.

Verde-familien rensket grotten for skrot og søppel og stengte den med et gjerde for å beskytte den.

Studerte solverv gjennom fire år

Arkeologen Julio Cuenca, som oppdaget Risco Caído, hadde kjent til Cueva de Tara siden 1980-tallet, men kunne ikke tolke grottens arkeologiske dimensjon.

Det var funnene fra Risco Caído som fikk ham til å se på Tara-grotten med nye øyne. De siste fire årene har han studert grotten ved hvert solverv og er ikke lenger i tvil om dens funksjon:

Kunnskapen som urbefolkningen, i dette tilfellet faycanene, de religiøse lederne, hadde er nesten uforklarlig, men det er ingen tvil om nøyaktigheten av tidsberegningen hulen står for, som er grunnleggende for landbruket, ifølge Cuenca.

Svært nøyaktig

Nøyaktigheten av tidsberegningen er mye større i hulen enn utendørs, hvor perspektivet kan lure deg.

Inne i en hule er det ingen forstyrrende optisk effekt når solen når inn i bunnen av hulen, som symboliserer jorden, og viser de to øyeblikkene av året der dagen og natten varer nøyaktig like lenge.

Øyrådets president, Antonio Morales, kunngjorde 30. oktober sammen med kulturminister Carlos Ruíz og ordføreren i Telde, Carmen Hernández, at øyrådet er i samtaler med eiendommens eier for å anskaffe grotten.

Cueva de Taras lysåpning er delvis tildekket av jord og steiner slik at den ikke lenger har sin opprinnelige, sanne form, og grotten er enda eldre enn Risco Caído.

Øyrådet lover å avsløre grottens hemmeligheter.

Cueva de Tara

Tara-grottens munning. Foto: Cabildo de Gran Canaria